Rødhætte har et overraskende stamtræ

Den lille Rødhætte har en overraskende fortid: Det viser sig nemlig, at den deler ophav med en anden berømt historie

(Foto: Mick Olsen)
(Foto: Mick Olsen)

De fleste kender nok brødrene Grimms fortælling om Den lille Rødhætte.

Men den lille pige med den rødhættede kappe er meget ældre end brødrenes 200 år gamle eventyrfortælling.

Forskere har flere gange forsøgt at spore pigens tågede fortid. Nu mener den engelske antropolog Jamshid Tehrani fra Durham University i England at have fundet roden til en af de mest berømte folkefortællinger om den lille pige, der skal på besøg hos sin syge bedstemor, men i stedet ender i maven på en ulv. Det skriver Videnskab.dk

Jamshid Tehrani har brugt fylogenetiske metoder, der oprindeligt er blevet brugt i biologiens verden til at spore arters oprindelse og slægtskab.

Han har samlet forskellige variationer af eventyret, der bliver fortalt i udgaver i både Europa, Asien og Afrika, og med matematiske modeller har han ledt efter ligheder mellem plottene i i alt 58 forskellige historier.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Alice i Eventyrland er fyldt med skjult matematik

Det har han gjort ud fra 72 forskellige handlingsvariable, blandt andet:

  • Hovedpersonens karakter: Hvilket køn har hovedpersonen? Har historien en enkelt hovedperson eller det flere søskende, der har hovedrollen?
  • Skurkens karakter: Er skurken en ulv, en tiger eller et andet dyr? Hvilke tricks bruger skurken til at narre hovedpersonen?
  • Slutningen: Hvordan slutter historien: bliver hovedpersonen spist eller reddet?

Ud fra det har han bedømt sandsynligheden for, at historierne har samme oprindelse og optegnet de mest sandsynlige forgreninger i udviklingen af den folkekære fortælling.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor fascinerer livshistorier os

Forskeren kan med sin undersøgelse omskrive det berømte folkeeventyrs historie.

Den lille Rødhætte deler ophav med en anden populær folkefortælling, nemlig den om Ulven og de syv Gedekid, og selvom de nu er to forskellige historier, stammer de fra den samme, gamle fortælling.

Den delte sig første gang og blev til Ulven og de syv Gedekid omkring det første århundrede, og cirka 1.000 år senere forgrenede den sig igen og blev til den moderne version af Den lille Rødhætte, vi kender i dag.

- Dette er meget lig, når en biolog viser, at mennesker og andre aber deler en fælles forfader, men har udviklet sig til særskilte arter, forklarer Jamshid Tehrani.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Derfor elsker vi gys og gru

Den hårrejsende videnskab bag Rapunzels lange lokker

0 kommentarer
Vis kommentarer