Fugl flyver næsten uden at trække vejret

Det har længe været et stort mysterium, hvordan kolibrier kan flyve i over 4.000 meters højde, hvor der næsten ikke er ilt. Nu ved vi, hvordan det kan lade sig gøre

(Foto: Lars K Jensen)
(Foto: Lars K Jensen)

Kolibrier har med deres meget hurtige vingeslag et stort behov for ilt – faktisk et af naturens største.

Alligevel flyver der kolibrier rundt over bjergtoppene i Andesbjergene, hvor der næsten ingen ilt er.

Nu har et internationalt forskerhold med dansk deltagelse fundet ud af, at de højtflyvende kolibrier har nogle helt specielle genetiske tilpasninger to steder på den iltbærende del af deres røde blodlegemer.

Disse to tilpasninger gør dem i stand til at optage ilt særdeles effektivt i de store højder. Det skriver Videnskab.dk.

Samtidig har forskerne også fundet ud af, at lavtflyvende kolibrier har nogle andre genetiske tilpasninger på præcis de samme steder på genomet.

Resultatet af forskningen peger på, at kolibriens forfader på et tidspunkt har ligget et eller andet sted lige midt imellem, og så har de forskellige kolibriarter justeret to steder på genomet for at tilpasse sig forskellige ilt-miljøer.

- Det er utroligt at se, at så få mutationer kan have så stor betydning for et dyrs evne til at kolonisere nye miljøer. Det vidner om en ekstremt grad af tilpasningsevne, fortæller en af forfatterne bag det nye studie, lektor Angela Fago fra Aarhus Universitets Institut for Bioscience – Zoofysiologi.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvilken ægge-ende kommer først ud af hønen?

Resultatet af det nye studie er ifølge forskerne interessant, da det tegner et billede af nogle meget tilpasningsvillige kolibrier.

Det betyder formentlig, at der skal relativt få genetiske ændringer til, før kolibrier også i fremtiden kan tilpasse sig nye områder med andre iltkrav.

Dermed skal vi måske ikke frygte for kolibriernes fremtid i samme grad, som vi skal for andre dyrs.

- Det ser ud til, at nogle dyr, som eksempelvis kolibrier, kan tilpasse sig nye miljøer relativt hurtigt ved få genetiske ændringer. Andre dyr kan have sværere ved at tilpasse sig, da det måske kræver større genetiske omorganiseringer. Denne viden giver en indsigt i, at der måske skal tages ekstra hensyn til nogle arter i naturbevaringsarbejde, mens andre arter er genetisk bedre rustet til at tilpasse sig kommende ændringer i miljøet, siger Angela Fago.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Kolibri-video afslører overraskende drikkemetode

Hvor højt kan fugle flyve?

Fugle bor også i kollektiv

0 kommentarer
Vis kommentarer