Sådan bevæger dine øjne sig, når du kører bil

Ved hjælp af ’eye-tracking’-teknologi har en finsk forsker kortlagt, hvor vi kigger hen, når vi styrer vores bil igennem et vejsving

(Foto: Nordre Ernst Van)
(Foto: Nordre Ernst Van)

De fleste bilister er udmærket godt klar over, at det gælder om at holde øjnene på vejen, mens de kører.

Men præcist hvor på vejen holder vi egentlig vores øjne? Det har den finske forsker Otto Lappi undersøgt i sin doktorafhandling, skriver Videnskab.dk.

Ved hjælp af såkaldt ’eye-tracking’-teknologi - som kan bestemme, hvad vores øjne fokuserer på - har Otto Lappi fra Universitetet i Helsinki undersøgt, hvordan vores hjerne bruger informationen fra dét vores øjne ser på vejen til at styre en bil igennem et sving.

- Det er fascinerende at undersøge, hvordan vores hjerne bearbejder informationerne fra øjet til at styre bilen. I fremtiden vil man forhåbentlig også kunne bruge viden om, hvordan vores øjne læser vejenes kurver til at optræne bilister - til gavn for sikkerheden i trafikken, siger Otto Lappi, som forsker i kognition ved Fakultetet for Adfærdsforskning, til Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Skriv sms’er med øjnene

I sit forskningsprojekt har Otto Lappi installeret avanceret eyetracking-udstyr i biler, og en række forsøgspersonerne er derefter blevet sendt ud i trafikken. På den måde kunne Otto Lappi overvåge, hvordan bilisternes øjne bevægede sig, mens de kørte ude i den virkelige verden.

- Det er en vigtig pointe, for de fleste undersøgelser af hjernens visuelle funktioner bliver foretaget i laboratorier og simulatorer, og kun relativt få studier bliver lavet i virkelige miljøer, siger Otto Lappi.

I løbet af sin doktorafhandling har han lavet flere forskellige forsøg, og i alt har omkring 50 forsøgspersoner fået undersøgt deres øjnes bevægelser i trafikken.

Læs også hos Videnskab.dk: Danske mænd er verdens mest brystfikserede

Otto Lappi forklarer, at der grundlæggende findes to konkurrerende teorier for, hvordan vi fokuserer vores blik, når vi skal dreje en bil igennem et vejsving.

1. Den ene teori er, at vores øjne fokuserer på et bestemt referencepunkt på vejsvinget – kendt som vejkurvens tangent-punkt. Det betyder, at hvis vi eksempelvis skal dreje til højre, så fokuserer vi vores blik på det punkt på vejkanten, som ligger længst til venstre på kanten af vejen – og omvendt, hvis vi skal dreje til højre.

2. Den anden teori er, at vi ikke fokuserer vores blik på selve vejsiden, men derimod på den fremtidige rute, som vi vil følge – altså at vi kigger den vej, som vi ønsker at køre.

- De her to teorier har været fremme i omkring 20 år, men det har været meget svært at sige, hvilken én der var rigtig – om bilister orienterer sig ved at kigge på siden af vejen, eller om de ser derhen, hvor de ønsker at køre. Men nu har vi udviklet en ny måde at undersøge det på.

Hvilken teori, der er rigtig, får du svaret på i den fulde artikel hos Videnskab.dk

Læs hos Videnskab.dk: 11. september gjorde folk til dårlige bilister

0 kommentarer
Vis kommentarer