Julemysterium: Hvor stor er en nisse?

Det er højtid for nisser i øjeblikket, men hvor store er de hueklædte væsener egentlig? Svaret bringer os på en rejse tilbage gennem nissernes historie

(Foto: Michael Mottlau)
(Foto: Michael Mottlau)

Der er vidst ingen tvivl om, at nisserne har deres storhedstid i december måned. Men hvad skal man egentlig svare, hvis et nysgerrigt barn spørger, hvor stor en nisse er?

Vi kan allerede nu afsløre, at det ikke er lykkedes os at finde frem til forskere, som har kvantitative data og opmålinger af nissernes højde og vægt.

Men ved at kaste et blik på nissernes historie, kan vi alligevel nå frem til et bud på deres størrelse. Læs hele artiklen og se de fine nisse-illustrationer hos Videnskab.dk

Hos Dansk Folkemindesamling fortæller overarkivar Else Marie Kofod, at nisserne har deres udspring i de gamle danske sagn og fortællinger.

- Julenissen var oprindeligt en gårdnisse, og gårdnissen er kendt fra de hundredvis af gamle sagn, som går tilbage til vikingetiden. I sagnene fortælles det, at nissen er på størrelse med 10-11-årig dreng, fortæller Else Marie Kofod, som har forsket i sagn og er leder af Dansk Folkemindesamling.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor er der kanel i alting til jul – og er det farligt?

Hun får opbakning fra Charlotte S. H. Jensen fra Forsknings- & Formidlingsafdelingen på Nationalmuseet. Hun nævner et eksempel på et sagn, hvor nisserne bliver beskrevet som 'små drenge med huer på', mens et sagn fra Lønstrupegnen beskriver to nisser som 'dværge med huer på'.

- Ud fra sagnenes beskrivelser må man nok forestille sig, at nissen er på størrelse med halvstor knægt. Men det forudsætter selvfølgelig, at det er en nisse i menneskeskikkelse. Det behøver den ikke altid være. I sagnene kan nissen godt have antaget form som for eksempel en hund eller en vædder. Og i så fald har nissen jo nok den størrelse, som dyret har, fortæller Charlotte S. H. Jensen, som i december måned har titel som juleinspektør på Nationalmuseet.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan hele Jorden få hvid jul?

I de gamle danske sagn blev nisserne i virkeligheden slet ikke forbundet særligt med julen. Julenissen opstod først som fænomen i løbet af 1830'erne og 1840'erne, fortæller Else Marie Kofod fra Dansk Folkemindesamling.

- De oprindelige nisser havde ikke noget med julen at gøre. De boede på gården året rundt og passede på dens indbyggere, og hvis de ikke blev behandlet ordentligt, så drillede de og lavede ballade. Det var 1800-tallets kunstnere, som lod sig inspirere af de gamle sagn og satte nissen i forbindelse med julen, fortæller Else Marie Kofod.

Nissen som julefænomen – eller rettere julenisse – kom altså først til verden, da 1800-tallets kunstnere begyndte at portrættere nisserne i sammenhæng med juletræer og andre traditioner, som hørte til julen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hvad giver et godt julehit?

Her er alletiders største danske julehit

Den lette duft af jul giver os lyst til at købe

0 kommentarer
Vis kommentarer