Hvornår er vi mest danske? And eller flæskesteg?

På det traditionelle danske julebord er der som regel flæskesteg eller and. Men hvilken af de to er egentlig den mest danske spise?

(Foto:Colourbox)
(Foto:Colourbox)

Nogen sværger til anden juleaften. Andre til flæskestegen. Og så er der selvfølgelig dem, der helgarderer sig og steger begge dele – gerne med et beskedent supplement af medister.

Men hvad er egentlig den mest traditionelle danske julemad? Nogen mener, det er and. Andre, at det er flæskesteg. Men hvem har ret? Få hele det mundsavlende svar hos Videnskab.dk

Irene Hellvik er museumsinspektør ved Dansk Landbrugsmuseum og har forsket i dansk madkultur, og hun er ikke i tvivl om, hvilken kødret der historisk har været mest udbredt på de danske juleborde – og vel derfor også kan kaldes den mest traditionelle.

- Det er flæskestegen. Men faktisk er det ikke en meget gammel tradition. Den julemad, vi kender i dag, kom først, da det blev almindeligt, at danske husholdninger havde komfur. Jernkomfurerne blev først udbredt i 1880'erne, og til jul var det især flæskestege, der blev stegt i dem, fortæller Irene Hellvik.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan man få 'mad-tømmermænd'?

Anden havde også sin plads på bordene juleaften. Men det var hos de mest velhavende borgere i byerne.

- I byerne var kulturen anderledes end på landet. I byen var folk mere opmærksomme på, hvad der skete andre steder i verden. Anden kom til den danske jul udefra. Den er fransk – eller tysk – inspireret.

- Det var også finere og dyrere med and, fordi det ikke var alle, der havde mulighed for at få fat i en, fortæller Irene Hellvik.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan laver du den perfekte sovs

Kogebogsforsker Caroline Nyvang, ph.d. stipendiat ved Saxo Instituttet, Københavns Universitet, supplerer:

- Svinet var en nationalspise. Og ved højtider valgte man at spise nationalt – undtagen blandt de frankofile i byerne. Man slagtede grisene i november og nød godt af dem i julen, fortæller Caroline Nyvang.

Nye madvaner har det med først at blive populære i byerne for så at brede sig til resten af landet. For eksempel åbnede de første danske pizzariaer og sushi-barer i de store byer.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan tør man mest effektivt kød op?

Nu – få år senere – kan man få pizza over hele landet, og sushien ligger og sveder i supermarkeder fra Nordjylland til Bornholm.

Det har taget en del længere tid for ænderne at kæmpe sig fra byerne og ind i landbefolkningens kranspulsårer. Først for få år siden oplevede fjerkræene for alvor deres triumf på de danske juleborde.

Ifølge Danmarks Statistik har anden de seneste 10 år overhalet den elskede svinesteg.

Læs også hos Videnskab.dk: Alt, hvad du bør vide om tømmermænd

0 kommentarer
Vis kommentarer