Superhjerners hukommelse kan også snydes

Kender du typen, der altid kan huske alt? Vinder alle væddemål? Der findes ganske få mennesker, der kan huske alle detaljer fra deres liv. Nu viser det sig, at disse 'super-huskere' også kan narres til at huske forkert

(Foto: First Light)
(Foto: First Light)

Syndromet blev ikke beskrevet af videnskaben før 2006: Hyperthymesia.

Bag navnet gemmer der sig en lille gruppe mennesker med ekstremt god selvbiografisk hukommelse.

Der er ikke tale om folk med fantastiske evner til sådan noget som hovedregning eller huskespil. I almindelige hukommelsestests er disse mennesker ofte helt normale. Men når det kommer til episoder fra deres eget liv, er sagen helt anderledes. Det skriver Videnskab.dk her.

En person med hyperthymesia kan for eksempel huske, hvad han spiste til frokost onsdag den 21. januar 1998. Eller om det virkelig var ham eller dig, der tog opvasken efter julemiddagen i 1985.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan vi slette dårlige minder?

Han eller hun kan også huske begivenheder, der var omtalt i nyhederne i de dage. I de tilfælde, hvor det har været muligt at tjekke erindringerne efter ved hjælp af nyhedsarkiver, er det blevet påvist, at superhuskerne er forbløffende præcise i deres genkaldelser.

En undersøgelse fra 2012 viste, at de hyperthymesia-ramte huskede korrekt i hele 97 procent af tilfældene. Når en af deltagerne i undersøgelsen blev spurgt, hvad der skete den 19. oktober 1987, svarede hun eksempelvis straks:

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker sletter minder i musehjerner

- Det var en mandag. Det var dagen for det store krak på aktiemarkedet, og cellisten Jacqueline du Pré døde den dag.

Mennesker med hyperthymesia kan bedre huske, hvad der skete for et årti siden, end resten af os husker sidste måned. Derfor har forskere spekuleret på, om superhuskerne mon skaber minder på en anden måde end os andre.

Læs også hos Videnskab.dk: Findes der fotografisk hukommelse?

Hvis det er tilfældet, kunne det jo være, at deres erindringer er mere pålidelige og mindre foranderlige end vores. Er superhuskere i så fald beskyttet mod falske minder?

Nu har Lawrence Patihis, Elizabeth Lofthus og deres kollegaer ved University of California undersøgt sagen. De har fået fat i 20 personer med hyperthymesia - 9 af disse var i forvejen kendt af videnskabsfolk, resten måtte man finde frem til med udfordrende hukommelsestests.

Se også filmen hos Videnskab.dk: Kan man stole på hukommelsen?

Både gruppen af superhuskere og en tilsvarende flok af 'almindelige' mennesker blev udsat for eksperimenter, hvor der var lagt op til, at falske erindringer let kunne dannes.

Resultaterne viste overraskende nok, at der var en ganske lille forskel mellem personer med superhukommelse og kontrolgruppen. Superhuskere er lige så udsatte for falske minder som alle mulige andre, viste det sig.

Læs også hos Videnskab.dk: Beatles bedst til at vække minder

0 kommentarer
Vis kommentarer