Hvorfor får vi gaver og kage på vores fødselsdag?

Hvor kommer fødselsdagen fra? Hvem står bag traditionen - og hvorfor fejrer vi den stadig?

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

Flag. Sang. Lagkage. Gaver. Flødeboller. Balloner.

Vi holder alle sammen fødselsdage – og mange af dem. Cirka en hvert år. Men hvorfor gør vi det? Hvor kommer den tåbelige idé fra – og hvad skal alle de lys i en lagkage?

Få hele svaret hos Videnskab.dk

Else Marie Kofod, leder af Dansk Folkemindesamling, har forsket i fødselsdage, og ifølge hende er det, at fejre fødselsdage, opstået efter reformationen i 1536, hvor vi blev protestanter.

Før reformationen afholdt katolikkerne ikke fødselsdage, men navnedage, som var en religiøs tradition. Langt de fleste dage i året var tildelt en bestemt helgen, og de, der var opkaldt efter denne helgen, blev fejret på deres navnedag. Det skete ved, at familien kom med såkaldte bindebreve.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor fejrer vi Valentins Dag

Bindebreve var breve, der indeholdt en gåde, eller en knude, der skulle løses op af modtageren. Kunne man ikke det, skulle man give afsenderen en lille gave eller holde et gilde for vedkommende.

Man fejrer den dag i dag stadig navnedage i katolske lande.

Efter reformationen i 1500-tallet ville protestanterne ikke forbindes med de katolske helgene. Derfor blev navnedage erstattet af fødselsdage i de protestantiske lande.

Det startede med, at man i Tyskland begyndte at fejre geburtstag. Den danske kongefamilie tog traditionen til sig og bragte den med hjem til Danmark.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor pakker vi gaver ind?

- Adelen havde gode forbindelser til hinanden, og den danske kongefamilie havde også råd til at fejre fødselsdag. I starten var det ikke noget, befolkningen fejrede, siger Else Marie Kofod.

I begyndelsen af 1800-tallet breder traditionen sig dog til borgerskabet. I byerne holder borgerne fødselsdage, mens bønnerne på landet holder fast i at kalde det geburtsdag.

I hvert fald indtil man finder ud af, at det er tysk, og efter krigen i 1864, hvor Danmark mistede landområder helt op til Kongeåen, ville man ikke længere kalde dagen et tysk navn.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor har hver familie sin egen lugt?

I fødselsdagens første år var det ikke som i dag. Der var ikke gaver over det hele, og der var ikke lagkager med lys i.

- Hvis man fik et lille stykke legetøj som barn, så var man heldig. Børnene spillede ikke så stor en rolle, som de gør i dag, og de fleste gaver, der blev givet, var brugsgaver. Man havde ikke råd til den samme overflod, som man har i dag, siger Else Marie Kofod.

Lagkagen med lysene kom først til omkring 1900-tallet, og den tradition stammer oprindeligt fra USA.

- I Familiejournalen, der startede i 1877, har jeg set nogle billeder, der indeholder lagkager med lys i, og de tegninger stammer fra USA. Lyset var et udbredt symbol på liv, og derfor skulle man normalt passe på, at de ikke gik ud, men hvis man selv pustede dem ud, så måtte man ønske, siger Else Marie Kofod.

Læs også hos Videnskab.dk: Bliver man lykkelig af at være på festival?

0 kommentarer
Vis kommentarer