Utroligt astro-fund: Vi er SÅ tæt på at finde liv i rummet

Forskere har fundet et underjordisk hav – ikke bare vand, hav – på Saturns måne. Det nye fund styrker troen på liv i rummet markant

(FOTO: SPACEPHOTOS.COM)
(FOTO: SPACEPHOTOS.COM)

Der er kendt, at der var vand på den lille måne Enceladus ved Saturn. Allerede i 2005 tog rumsonden Cassini billeder af, hvordan vand og organiske forbindelser spruttede ud gennem sprækker i overfladen nær månens sydpol.

Nu har forskere brugt rumsonden på en ny måde for at vise, at der højest sandsynlig er et flydende hav under den stenede overflade på Enceladus.

Det styrker troen på, at der er liv på den lille måne, som bevæger sig forholdsvis tæt på ringplaneten Saturn. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse, hvad det nye fund betyder for vores søgen efter liv i rummet.

Ifølge en netop publiceret artikel i det videnskabelige tidsskriftt, Science er der et islag på 30 til 40 kilometer over selve havet, som kan være omkring ti kilometer dybt.

Denne gang er det ikke kameraer, men selve rumsonden, der har leveret afsløringerne. Forskerne har målt, hvordan tyngdekraften fra månen har påvirket Cassinis bane under tre tætte passager, omkring 100 kilometer over overfladen.

Læs også hos Videnskab.dk: Britiske medier amok: Der er fundet liv i rummet

Det er en præstation i sig selv. Forskerne har brugt radiosignalet fra rumsonden, og målt på frekvensen eller svingningstallet, den udsender.

Svingningstallet vil nemlig variere med rumsondens hastighed, målt langs en linje fra Jorden til sonden.

Hvis sonden øger hastigheden væk fra jorden, vil svingningstallet dale lidt, omtrent som når lyden fra en ambulance dæmper sig, når den passerer og fjerner sig.

Læs også hos Videnskab.dk: Videnskabsfolk: Der er liv i rummet

Hastighedsændringerne, som blev forårsaget af tyngdekraften fra Enceladus, drejede sig kun om nogle millimeter i sekundet.

Forskerne måtte også fjerne andre fejlkilder, der påvirkede farten. Eksempler på sådanne fejlkilder var trykket på rumsonden fra de svage solstråler ved Saturns måne og opbremsningen fra den tynde atmosfære rundt om månen.

Da forskerne havde skilt fejlene fra, fandt de ud af, at noget stort og tungt med forholdsvis større tyngdekraft end andre steder på månen måtte befinde sig under sydpolen.

Det store og tunge er altså højest sandsynlig flydende vand.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Rumvæsner har samme genetiske kode som os

Er dette en ufo?

0 kommentarer
Vis kommentarer