Derfor ligger pinkoden i fingrene – men ikke i hjernen

Du har med garanti været der: Du har tastet din pinkode et hav af gange uden problemer, men da du forsøger at genkalde dig den oppe i hovedet, er den med ét helt og aldeles forsvundet. Fænomenet har en forklaring

(Foto: Screendump)
(Foto: Screendump)

Kender du det, at du bliver bedt om at skrive din pinkode ned, og pludselig kommer du i tvivl om, hvad talrækkefølgen er?

Du ved samtidig, at hvis du står foran en bankautomat, så taster fingrene automatisk numrene ind, uden at du behøver tænke over det. Dine fingre kan altså huske pinkoden, selvom din hjerne ikke kan.

Fænomenet kender mange mennesker sikkert til, og forklaringen er ganske simpel: Det skyldes, at vi har forskellige hukommelsessystemer, fortæller hjerneforsker og professor ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet Jesper Mogensen.

Læs også hos Videnskab.dk om manden, der pludselig fandt ud af, at hans fingre kunne spille piano – selvom hans hjerne ikke kunne

- Nogle hukommelsessystemer er bevidst tilgængelige, mens andre fungerer på en måde, hvor vi ikke er bevidste omkring, hvordan vi udfører handlinger. Denne type hukommelse kaldes procedurehukommelse og kontrollerer forskellige handlinger som eksempelvis at cykle, køre bil, binde snørebånd og at huske pinkoder og telefonnumre, fortæller Jesper Mogensen.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

Hukommelsessystemerne fungerer under normale omstændigheder parallelt. Det vil sige, at vi har en bevidst hukommelsesdel i hjernen, som sørger for, at vi ved, at vi eksempelvis kan cykle.

Denne del af hjernen er dog ikke bevidst om, hvordan man cykler – altså hvordan man holder balancen og træder i pedalerne én efter én. Den sidder i procedurehukommelsen, som har lært en række synkroniserede bevægelser, der får pedalerne rundt og cyklen frem, uden at vi er bevidste om, hvordan de individuelle bevægelser skal udføres.

Læs også hos Videnskab.dk: Sæd påvirker muligvis kvinders hjerne

Samlet giver erindringen og procedurehukommelsen en viden om, at man kan cykle, og hvordan man gør det.

På samme måde gælder det pinkoden. Vi ved, at vi kan den, men den er ikke lagret i erindringen, men derimod i procedurehukommelsen, da pinkoden oftest bruges ved at trykke på nogle tal i en given rækkefølge.

- På et tidspunkt ved vi bare, at vi kan det. Men vi behøver ikke aktivere den bevidste del af hukommelsen for at få det frem. Derfor går det også galt, når vi en gang imellem prøver at gøre det alligevel, siger Jesper Mogensen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sådan bliver du fantastisk god til at huske

Computerprogram gør billeder af mennesker mere mindeværdige

Babys hjernetumor indeholdt tænder

0 kommentarer
Vis kommentarer