Var vikingerne tatoverede?

Nok var de barske, men de var også forfængelige som få. Malede vikingerne sig med tatoveringer, som vi gør i dag? Vi rejser over tusind år tilbage i tiden for at finde svaret

Man kan se det for sig. En vikingehøvding, der cruiser rundt i sin hestevogn med armen ud af vognen, så alle ungmøerne kan se de vilde mønstre, der pryder den enorme biceps. Spørgsmålet er, om det billede er realistisk. Fik vikingerne overhovedet lavet tatoveringer?

Ifølge forskerne er der intet endegyldigt bevis på, at vikingerne tatoverede sig. Der er ikke fundet lig fra vikingetiden, der er så velbevarede, at huden er intakt.

Vikingetatoveringer er dog blevet ret populære i nutiden – se eksempler på disse hos Videnskab.dk

Der er desuden en række indikationer på, at de krigeriske nordboere i vikingetiden havde mønstre og motiver på kroppen. Blandt andet disse ord:

'Fra fingerspids til hals har hver af dem en samling træer, figurer og lignende.'

Ordene er fra den eneste skriftlige kilde, der indikerer, at vikingerne bar tatoveringer. De er nedfældet af den arabiske diplomat Ibn Fadlan, der var udsendt fra kalifatets hovedstad i Bagdad til Volga i det nuværende Rusland i starten af 900-tallet. Her mødte han et folk, han kaldte ‘Rus-folket’, som, forskerne mener, har været handelsrejsende vikinger.

Læs også hos Videnskab.dk: 2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Ifølge Tobias Mortensen, Cand.Mag i historie, er det dog ikke helt så simpelt. For i nogle oversættelser af Ibn Fadlans værk står der, at vikingernes figurer på kroppen var mørkegrønne, og hvis disse oversættelser er korrekte, tyder det på, at figurerne har været noget andet end tatoveringer.

- Mørkegrøn er ikke umiddelbart en typisk tatoveringsfarve. Måden, man lavede tatoveringer på dengang, var sandsynligvis med aske eller trækul. Det ville derfor være mest naturligt, at de var grå eller sorte. Derfor er det også muligt, at figurerne har været en form for bemaling, siger Tobias Mortensen, cand.mag i historie ved projektet 'Da Danmark blev til - fra vikingekonger til Valdemarer'

Læs også hos Videnskab.dk: Hvilke vikinger var mest barske: danske eller norske?

Ud over Ibn Fadlans beretning har man fundet tatoveringsnåle fra bronzealderen i Danmark, så den kropslige kunstart har været kendt i Norden i mange hundrede år før vikingetiden.

Men selv hvis den nordiske tatoveringskultur døde ud, før vikingerne dukkede op, er det alligevel overvejende sandsynligt, at vikingerne har mødt folkefærd med tatoveringer på kroppen på nogle af deres rejser. Det mener Andres Dobat, adjunkt i forhistorisk arkæologi ved Aarhus Universitet.

- Vi ved, at vikingerne mødte skyterne, som var et iransk nomadefolk, i Rusland. Og vi ved, at skyterne havde tatoveringer. Så de har i hvert fald stiftet bekendtskab med, hvad tatoveringer var, siger han.

Læs også hos Videnskab.dk: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Englænderne fik også fornøjelsen af at møde krigerne fra nord. Vikingerne plyndrede ved de engelske kyster for første gang i 700-tallet, erobrede dele af landet og bosatte sig i 800-tallet og erobrede hele landet i 1000-tallet. Og de historiske kilder tyder på, at tatoveringskunst var udbredt i dele af England, før vikingerne kom

- Da romerne erobrer England omkring Kristi fødsel, møder de et folk, der hedder kelterne. Og kelterne var tatoverede. Romerne møder også et folk, der hedder pikterne ved grænsen til Skotland, og dem beskriver de som bemalede, hvilket formentlig betyder, at de var tatoverede, siger Ulla Hansen, lektor i forhistorisk arkæologi ved Københavns Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Havde vi sex med neandertalere?

0 kommentarer
Vis kommentarer