Her er fordelene og ulemperne ved latter

Et godt grin forlænger livet, siges det. Men er det muligt at grine sig rask? To britiske forskere har undersøgt de medicinske fordele og ulemper ved latter

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Er latter den bedste medicin? Det ville de to britiske forskere Robin Ferner og Jeffrey Aronson finde ud af én gang for alle.

Derfor gennemgik de medicinske rapporter og publikationer helt tilbage til 1862, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Her er nogle af de mest lattervækkende fund:

Vi forbinder latter med trivsel, men ingen forskere har været i stand til at bevise denne sammenhæng videnskabeligt. Der er heller ingen, der har været i stand til at påvise, at humor er en effektiv behandlingsmetode for patienter med alvorlige psykiske lidelser.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan man dø af grin?

Latter kan hæve smertetærsklen, men hospitalsklovne havde ingen mærkbar effekt på stressniveauet hos børn, som gennemgik små kirurgiske indgreb.

En undersøgelse fra 2008 viser derimod, at hospitalsklovne kan forbedre lungefunktionen hos patienter med Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL).

I 2011 blev en gruppe kvinder underholdt af en hospitalsklovn efter at have gennemført kunstig befrugtning. Hans vittigheder gav gode resultater: 36 procent af dem, der blev underholdt af klovnen, blev gravide mod 20 procent i kontrolgruppen.

Ellers fandt de britiske forskere, at raske mennesker, der får sig et ordentligt grin i et kvarter, øger forbrændingen med 40 kalorier, og at en hjertelig latter kan nedsætte risikoen for hjerteanfald.

Læs også hos Videnskab.dk: Test: Bliver du narret af et falsk smil?

Men latter har ikke kun fordele. Intens latter kan føre til besvimelse, det vil sige et momentant tab af bevidsthed, muligvis på grund af øget tryk i brystet.

Latter kan også bidrage til smitte af sygdomme via luften, hvis du bliver grinet direkte ind i dit ansigt, ligesom et godt grin kan føre til urinlækage og hovedpine.

En patient var så uheldig at blive delvist lammet af et latteranfald, mens kvinde med medfødt hjertefejl døde af grin.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Skider fostre i mors mave?

Video: Talende hund siger nej til kennel

Danske mænd er verdens mest brystfikserede

0 kommentarer
Vis kommentarer