Derfor rumler din mave, når du er sulten

Oooouuuiiirrgghh! Vores maver siger sjove lyde – særligt når vi er sultne. Men hvor kommer lyden egentlig fra?

(Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto)
(Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto)

Du kender det sikkert. Du sidder i et selskab, og lige i det øjeblik, hvor alle er stille, går din mave amok. Der kommer en mærkelig knurrende lyd.

Ifølge ekspert på området, Jüri Johannes Rumessen, der er overlæge og tarmforsker ved Gentofte Hospital, kommer lydene fra luft i maven. Det skriver Videnskab.dk.

- Vi har hele tiden omkring 200 milliliter luft i maven. Noget af det kommer, fordi vi synker det. Andet kommer fra blodet. Og atter noget bliver dannet af bakterier – det er den luft, der lugter, siger han til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Er stenaldermad overhovedet sundt?

- Luften har hele tiden et flow igennem tarmen. Og da tarmen bøjer af mange steder, bliver luften presset omkring en masse hjørner.

- En meget smuk sammenligning er at kalde maven for en fløjte. Eller hvis det skal være rigtig højtideligt, et orgel. Princippet er det samme: Noget luft presses igennem et smalt sted, så det skaber en lyd, siger Jüri Johannes Rumessen.

Læs også på Videnskab.dk: Bliver man tungere af at prutte?

Vi forbinder som regel en rumlende mave med sult. Og det er da også ganske rigtigt, at knurren kan være et lydligt bevis på, at vi mangler noget i maven.

- Når vi mangler mad i maven, opstår der en meget langvarig sammentrækning af tyndtarmen. Sammentrækningen betyder, at tarmen skubber maveluft foran sig, og det kan larme, fortæller Jüri Johannes Rumessen.

Typisk hænger meget luft i maven sammen med, hvad du spiser.

- Luften opstår typisk, når man spiser fødevarer, der indeholder kulhydrater eller naturlige sukkerater, der er svære at optage – for eksempel bønner, løg og selleri, siger Jüri Johannes Rumessen.

Læs også på Videnskab.dk: Dit ansigt afslører, hvad du spiser

Han fortæller, at man generelt skal være opmærksom på frugtsukker, tyggegummi med sorbitol og tilsætningssukkeret i diabeteschokolade.

Er maven irriterende rumlende, kommer du lettest af med luften, hvis du står op eller dyrker sport. Det skaber de bedste muligheder for, at luften kan komme ud af tarmen.

- En del af luften bliver optaget af tarmen og optages i blodet, hvorefter det udvaskes i lungerne. Noget bøvser vi ud, og noget tarmluft lader vi gå ad den anden vej – som en flatus (prut, red.), siger Jüri Johannes Rumessen.

Læs også: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Læs også: Onanerer dyr?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere