Se abe knække nødder som et menneske

Tallentfulde, brasilianske aber kan knække nødder med teknik og finesse

(Foto: Anders Brohus)
(Foto: Anders Brohus)

At aber kan bruge redskaber til at skaffe føde, har man vidst længe. Men nu har forskere undersøgt, hvor raffineret selv små abers teknik kan være. Deres undersøgelser viser, at de små aber har lige så god teknik, måske endda bedre, end os mennesker.

I den brasilianske by Fazenda Boa Vista undersøgte forskere fra Georgia University, hvordan 10 såkaldte skæggede capuchin-aber (Sapajus libidinosus) kom ind til den lækre kerne i en nød.

Når de skal knække nødden, bruger de en stor sten som 'ambolt' og en mindre sten som 'hammer'. Og så hamrer de ellers til, ind til den hårde skal er knækket.

Se videoen af de nuttede, men kløgtige aber, hos Videnskab.dk HER

Det nye og overraskende består i, at abernes teknik er langt mere udviklet end tidligere troet.

Forskerne havde markeret, hvilken side af nødden der var fladest, inden de gav dem til de skæggede småaber.

Aberne var i stand til at føle sig frem til, hvilken side af nødden det var bedst at placere nedad, så nødden ikke trillede, når aben hamrede. Det kan du se et eksempel på i videoen ovenfor.

Læs også hos Videnskab.dk: Orangutanger spiser små, søde aber

I 253 ud af 302 nøddeknækningsforsøg placerede aberne nødden i den mest stabile position. Fordelt på individer placerede de nødden rigtigt i første hug i 71-94 procent af forsøgene.

Til sidst sammenlignede forskerne abernes teknik med menneskers. Syv mænd og syv kvinder fik bind for øjnene, og så skulle de ellers knække nødder. I gennemsnit placerede de menneskelige forsøgspersoner nødden rigtigt i første hug i 71 procent af tilfældene.

At selv små primater kan bruge værktøjer med finesse, er ifølge forskerne et eksempel på, hvorfra menneskets evner har udviklet sig.

Se også: Kan en abe opdrages som et barn?

Se også: Lille abe havde verdens første negle

Forskere: Sæd bliver bedre af valnødder

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere