Michael Jacksons hud: Mysteriet er løst

En ny behandling af hudsygdommen vitiligo er nu muligvis undervejs, efter en forskergruppe har fået meget positive resultater med tests på mus. Sygdommen er den samme, som i sin tid ramte poplegenden Michael Jackson

Michael Jackson led af hudsygdommen vitiligo. (Foto: Jan Grarup)
Michael Jackson led af hudsygdommen vitiligo. (Foto: Jan Grarup)

Tusindvis af danskere lider af hudsygdommen vitiligo, som giver hvide pletter og misfarvninger på huden. Men nu har en international forskergruppe med dansk deltagelse måske fundet en ny behandling mod sygdommen.

Ved at skyde ny DNA ind i mus, er det lykkedes forskerne at få de hvide pletter på musene til at blive mindre og mindre, skriver Videnskab.dk

- Indtil videre har vi kun afprøvet behandlingen på mus. Men det ser ud til at virke rigtig godt, og vi håber på, at vi i fremtiden kan overføre behandlingen til mennesker, siger lektor John Nieland, som er leder af en forskningsgruppe for bioprocesteknologi ved Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Han er en af forskerne bag den nye undersøgelse.

Læs også: Grøntsager giver sexet hudfarve

I dag findes der ingen helbredende behandling for vitiligo, og patienterne må ofte lære at leve med, at de har hvide pletter i ansigtet, på hænderne, armene, benene eller andre steder.

- Psykisk set kan sygdommen være meget generende for folk, for hvis man f.eks. har store hvide pletter i ansigtet, er det meget iøjnefaldende. Pletterne er helt albinohvide, og de bliver også let røde og forbrændte, når man er ude i solen, siger John Nieland.

Et berømt eksempel på en vitiligo-patient er sangeren Michael Jackson. Det nu afdøde popikon blev født med mørk hud, men i 1993 stod han ifølge New York Times frem og fortalte, at hans hudfarve var blevet lys som følge af hudsygdommen vitiligo.

De hvide pletter hos vitiligopatienter bryder ud, fordi huden mangler melanin – et pigment, som blandt andet giver vores hud farve og beskytter os mod solens stråler.

Det er uvist, præcis hvad der får sygdommen til at opstå, men de fleste forskere er enige om, at det er en autoimmun sygdom – det vil sige en sygdom, hvor immunforsvaret ved en fejl kommer til at angribe kroppens egne celler frem for at angribe sygdomsbakterier eller vira.

Forskerne bag den nye undersøgelse mistænker især et bestemt protein, som kaldes varmechok-proteinet, for at være skyld i, at immunforsvaret laver fejl og udløser de hvide pletter hos Vitiligo-patienterne.

Læs også: Hudceller bliver til levende mus

John Nieland har tidligere været forsker ved det amerikanske Loyola University, og en dag, da han talte med en af sine tidligere kolleger om varmechok-proteiner, fik han ideen til den nye behandling.

- Kort sagt har et varmechok-protein to funktioner – nogle dele af proteinet aktiverer immunsystemet, og nogle dele dæmper immunsystemets aktivitet. Det diskuterede jeg med forskerne fra Loyola, og så fik jeg den ide, at man kunne ændre på proteinet, så det ikke længere havde den ene funktion – altså den funktion, som gør den i stand til at aktivere immunforsvaret, siger John Nieland.

Ligesom alle andre proteiner bliver varmechok-proteiner skabt ud fra arvemassen, kaldet DNA. For at ændre på varmechok-proteinets funktioner måtte forskerne derfor ændre på koderne i det DNA, som står for skabelsen af varmechok-proteiner.

Det nye og ændrede DNA skød forskerne ind gennem huden på mus med en såkaldt ’gene-gun’ – løst oversat en ’gen-pistol’.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere