Sådan slipper du af med din klamme ånde

Klam mundlugt skyldes bakterier i munden. Her får du de bedste råd til at slippe af med din dårlige ånde

(Foto: colourbox)
(Foto: colourbox)

Gemmer du helst munden under dynen, når du siger godmorgen, af frygt for at din ånde skal sende kæresten direkte tilbage i drømmeland? Så er du ikke alene.

Det er temmelig almindeligt at have dårlig ånde indimellem, specielt om morgenen. Heldigvis er det som oftest ganske simpelt at gøre noget ved problemet, mener mundforskere ved Universitetet i Oslo.

Men er du en af dem, som helgarderer dig med hyppig brug af antibakteriel mundskylning, bør du måske stoppe med det samme. Det skriver det norske medie forskning.no ifølge Videnskab.dk:

Forsøgene på at udradere ubudne gæster i munden kan i værste fald skabe en egen flora af resistente bakterier, som senere kan lave større problemer for dig selv og andre.

Det er altså bakterier, der som udgangspunkt står bag problemer med ånden. Og selv om en grum lugt også kan skyldes stoffer, som for eksempel udskilles fra lungerne, stammer ram lugt oftest fra munden.

Lugten kan være et tegn på sygdom i munden, fortæller Alix Young Vik, professor ved Odontologisk faktultet ved Universtitetet i Oslo.

Læs også på Videnskab.dk: Lommetest afslører dårlig ånde

- Der er for eksempel en stærk sammenhæng mellem tandkødsbetændelse og dårlig ånde. I mange tilfælde vil tandlægen kunne opdage, hvor problemet stammer fra.

Men den dræbende morgenånde behøver slet ikke være et tegn på sygdom. Mange af bakterierne, som laver den dårlige lugt, kan godt være helt almindelige beboere i en frisk mund.

Men hvad skal man så gøre for at bekæmpe den liflige dunst?

Læs også på Videnskab.dk: Nu kan danske ræve give dig klam bændelorm

Første bud er god mundhygiejne, siger Alix Young Vik.

- Rengør munden dagligt. Børst tænder og tunge og brug tandtråd.

Sådan får man fjernet bakteriebelægninger både fra tænderne og tungen samt rester af proteinrig mad, som bakterierne laver svovlgas af.

Mange kan nok derudover have glæde af en tungeskraber som supplement til tandbørsten. Bakterierne, som laver lugt, sidder ofte langt tilbage på tungen, og mange synes, at det er for ubehageligt at stikke en tyk tandbørste ned i halsen.

Men selv en ren mund er desværre ingen garanti for blomsterånde i timevis. En grundig omgang med børste, tråd og skraber vil nemlig bare fjerne en del af mikroorganismerne.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

Og når bakterierne, som er tilbage, ikke har noget andet at æde, går de løs på døde celler fra vores slimhinder eller proteiner i spyttet. Dermed kan du godt vågne op med ånden fra i går, selvom du er dygtig til at holde munden blankpoleret.

Heldigvis er problemet ofte let at håndtere. Selvom vi vågner med smagen af en afgrund i munden, kan det hele som oftest fikses med lidt morgenmad, fortæller Alix Young Vik.

- Spyt, mad og drikke er ganske effektivt mod dårlig ånde. Det skyller de gasser, der dannes, bort.

Se også: Porno slukker en del af kvindens hjerne

Se også: Flagermus dyrker oralsex under parring

Se også: Sådan bliver kvinder tilfredse med deres sexliv

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere