Av! Snegl taber sin penis efter sex

Kender du det? Det gør du forhåbentlig ikke, men det er den hårde hverdag for en særlig type søsnegl. Den smider nemlig sin penis væk efter brug, rapporterer japansk forsker

(Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

Den mærkværdige søsnegl kaldet Chromodoris reticulata, og som i øvrigt er hermafroditisk, har meget særlige seksuelle evner, skriver Videnskab.dk.

Forskere har nemlig opdaget, at den parrer sig ved hjælp af en engangspenis, som falder af efter brug.

Læs også på Videnskab.dk: Mystisk ’penis-dyr’ ånder via huden

Det skulle man umiddelbart tro var et stort problem for sneglen efterfølgende. Men dukker der en ny mage op, så dukker der også en ny penis op.

- Nyt væv dukker frem på samme måde som blyet i en blyant, siger evoloutionsbiologen bag opdagelsen, Ayami Sekizawa fra Osaka University i Japan, til Sciencenews.org, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Mærkeligt havvæsen skyllet op på dansk strand

Når søsneglen har parret sig, så falder det stive lem af efter cirka 20 minutter, men der, hvor den er knækket af, gemmer der sig ekstra penisvæv, og får sneglen tid nok til at restituere, så vokser der en ny operativ penis frem.

Sneglen har væv nok til at kunne foretage denne proces cirka tre gange, og derefter er den nødt til at gro hele udstyret frem igen. Denne proces tager 24 timer.

Der kan være mange evolutionære grunde til at udvikle en aftagelig penis, forklarer evolutionsforsker Nico Michiels fra University of Tübingen i Tyskland ifølge Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Glemmer elefanter aldrig?

Mange arter blokerer for den næste han, efter de har parret sig. Det kan de gøre på forskellig vis. I sådanne tilfælde fungerer sneglens penis nemlig som en prop, der gør, at den næste snegl ikke kan komme til. I hvert fald ikke lige foreløbig, fortæller Nico Michiels.

- Hos mandlige bier rives hele det reproduktive system af kroppen, og derefter fortsætter det med at pumpe sæd ind i dronningen, selv efter hannen har lagt sig til at dø, siger Nico Michiels til Sciencenews.org.

Se også: Forurener trafikken mine æbler?

Se også: Nuttede dyr gør os bedre til at løse opgaver

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere