Muldvarpens lugtesans fungerer i stereo

Hvis du stopper en muldvarps ene næsebor til, vil den have svært ved at følge en duft, fordi den dufter i stereo. Gælder det samme mon for mennesker?

En lang række pattedyr - herunder mennesker - og fugle ser og hører i stereo.

Det vil sige, at vi modtager forskellige signaler til vores sanseapparater, som hjernen så afkoder, hvorvidt de kommer fra højre eller venstre. Det har længe været et videnskabeligt stridspunkt, om det samme gælder for lugtesansen.

Nu har neuroforsker i biologi Kenneth Catania fra Vanderbilt University i Nashville, Tennessee bevist, at det i hvert fald er tilfældet for ét pattedyr: Den nordamerikanske almindelige muldvarp (Scalopus aquaticus).

Se en video af muldvarpe, der skal snuse sig frem til godbidder, hos Videnskab.dk her

Lugter i stereo
For at bevise det opstillede Kenneth Catania et forsøg, som du kan se i videoen ovenfor. Han designede en arena formet som en halvcirkel med 15 små brønde, hvori han kunne placere et bytte i form af et stykke regnorm.

Derefter lukkede han en muldvarp ad gangen ind i arenaen fra halvcirklens centrum.

Det viste sig hurtigt, at de små, blinde muldvarpe var meget bedre til at snuse sig frem til den lækre muldvarpesnack, end Kenneth Catania havde regnet med. Men ikke nok med det: De kunne også lugte i stereo.

Arenaen blev midlertidigt forseglet, så forskerne kunne se, hvornår muldvarpene snuste ind, markeret ved skift i trykket i det lufttætte rum.

Det tegnede et mønster af, at muldvarpene snuste ind, hver gang de bevægede hovedet fra side til side, inden de meget målrettet gik mod lige netop den brønd, som Kenneth Catania havde placeret en regnorm i.

Det var for forskerne første tegn på, at muldvarpene kunne lugte i stereo.

Læs også hos Videnskab.dk: Får jeg lort i næsen, når det lugter af bæ?

På slingrekurs
I de videre forsøg blokerede Kenneth Catania muldvarpenes ene næsebor med et lille plastikrør. Det invaliderede deres madfindingsevner i meget høj grad.

Når røret sad i det venstre næsebor, havde muldvarpene tendens til at søge lidt for langt til højre og omvendt, når røret sad i højre næsebor. De fandt dog stadig maden.

Hvis maden var placeret ret ud for indgangen til arenaen, kom muldvarpene på slingrekurs mod henholdsvis højre og venstre, afhængigt af hvilket næsebor der var blokeret.

Det endelige bevis kom dog først, da Kenneth Catania designede et forsøg, hvor han med små plastikrør omvendte muldvarpenes næsebor, så det venstre lugtede til højre og omvendt.

Læs også hos Videnskab.dk: Dine gener afgør, om maden lugter dårligt

Det spolerede deres lugtesans fuldstændig, så de i mange tilfælde slet ikke kunne finde frem til byttet.

Det er stadig uvist, om mennesker også har en lugtesans, der fungerer i stereo.

Læs også: Firbens hørelse kan fange pirater

Læs også: Hajer sniffer i stereo

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere