Dyre heste får et føl af danske forskere

Danske forskere har fundet stof, der gør golde heste frugtbare igen, og som er et scoop i avlen af dyre heste

Arkivfoto: Johnny Frederiksen
Arkivfoto: Johnny Frederiksen

Danske forskere har med stor succes fundet frem til et stof, der kan gøre golde heste frugtbare igen og dermed klemme føl ud af dyre fuldblodsheste.

10 procent af alle hopper har svært ved at få føl. Hvilket især er et problem, når dyre raceheste gerne skulle bringe de fine gener videre.

To forskere fra Københavns Universitet har løst det og fremstillet et produkt, der hjælper hestene med at blive drægtige, og som samtidig kan blive et guldæg for forskerne.

Produktet er med overvældende succes testet på verdens største hestehospital i byen Lexington, USA, kendt som "Horse Capital of the World". Hvor ejere af dyre fuldblodsheste går langt for at kunne avle på deres hopper.

Ifølge forskerne er grunden til den nedsatte frugtbarhed en kronisk infektion i livmorslimhinden forårsaget af en streptokok.

- Mange heste har en sovende infektion, der ikke giver symptomer og derfor ikke opdages, men giver nedsat fertilitet, siger professor Anders Miki Bojesen fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet.

Sammen med dyrlæge ph.d. Morten Rønn Petersen, Rigshospitalets Fertilitetscenter, fandt han lidt ved et tilfælde et stof, der vækker de sovende bakterier.

- Når bakterierne sover, er deres stofskifte lavt, og antibiotika virker ikke på dem, siger Anders Miki Bojesen.

- Så først skal infektionen vækkes. Det stof, vi har udviklet, Bactivate, består af signalstoffer, der trigger bakterierne, som går i gang med at dele sig og opføre sig som normale streptokokker, som så kan behandles.

På hestehospitalet i USA er stoffet nu med enorm succes testet på 64 hopper med ekstrem dårlig frugtbarhed. På trods af elendige odds for avlshopperne var de mange gange tidligere forsøgt gjort drægtige uden succes.

Men nu blev 83 procent af dem hurtigt drægtige, og af dem fødte 72 procent levedygtige føl.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere