TV: Asteroide nærmer sig Jorden

Frem med kikkerten: Aldrig før har det været muligt at følge et så stort objekt så længe og så tæt på som asteroiden 2012 DA14, der suser tæt forbi Jorden i morgen

- Hvis jeg var satellit i en mellembane, ville jeg være nervøs.

Men er du ikke et ubemandet fartøj i kredsløb om Jorden 30.000 kilometer væk, men derimod et helt ordinært menneske af kød og blod, så har du ingen grund til at være nervøs, når asteroiden 2012 DA14 suser forbi vores planet sidst på aftenen fredag dansk tid.

Det vil ske med en hastighed, der svarer til to gange månens diameter i minuttet - eller 7,2 km i sekundet - og foregå 27.700 kilometer væk.

- Plus minus 10 kilometer.

Jo, Ole J. Knudsen er godt forberedt på i morgen, som byder på en oplevelse af de helt store for planetarielederen på Steno Museet ved Aarhus Universitet.

- Aldrig før har det været muligt at følge et så stort objekt så længe og så tæt på. Det bliver unikt.

Videnskab & teknik - 2. mar. 2012 - kl. 17:32 TV: Her er asteroiden, der kan ramme jorden i 2040

Usynlig for det blotte øjet
Men på trods af, at 2012 DA14 kun befinder sig knap 28.000 kilometer væk, kræver det mere end det blotte øje for at følge med.

- Man skal være svineheldig eller hamrende god for at fange den. Den er meget hurtig og dens grålige farve gør, at den fremstår 10-20 gange svagere, end hvad det blotte øje kan se, fortæller Ole J. Knudsen, som lige nu selv sidder og regner på koordinaterne, så han og teleskopet er klar til i morgen aften, Ole Rømer-Observatoriet i Højbjerg ved Aarhus åbner for interesserede fra klokken 20.

Den svage farve gør også, at eksperter stadig ikke er 100 porocent sikre på størrelsen af asteroiden, der på nuværende tidspunkt anslås til at være mellem 40 og 60 meter i diameter og veje 190.000 ton.

- Når man opdager den, gælder det om hurtigt at få klikket sig fast på den, så teleskopet efterfølgende selv kan følge den, lyder rådet Ole J. Knudsen til dem, der selv vil prøve at fange 2012 DA14.

Se også: Sådan kan vi sejle til asteroiderne

Kan udslette Øresundsregionen
Sidst Jorden stiftede direkte bekendtskab med et asteroide af denne størrelse var i 1908, hvor et område på 2150 kvadratkilometer i Sibirien blev ryddet for træer i det, der efterfølgende er blevet kendt som 'The Tunguska Blast' ( Wikipedia-link).

Og stenen i morgen ville da heller ikke være til at spøge med, hvis den ramlede ind i Rådhuspladsen i København.

- Så ville Øresundsregionen være fri for mylder. Det svarer til en atombombe på 2,5-3 megaton. Heldigvis sker det statistisk set kun med 1200 års mellemrum, og vi taler jo ikke om udslettelse af Jorden.

Foto: AP Videnskab & teknik - 18. sep. 2012 - kl. 10:04 TV: Asteroide-krater spækket med diamanter

En asteroide på 5-10 kilometer i diameter ville dog kunne udslette halvdelen af Jordens overflade, og amerikaneren Bill Nye, der er formand for The Planetary Society, som også Steno Museet er medlem af, opfordrede tidligere på ugen på CNN ( Youtube-link) til at iværksætte en 'asteroide-jagt'. Blandt andet fordi at de 27.700 kilometer kun svarer til 15 minutter - forstået på den måde, at hvis 2012 DA14 dukkede op et kvarter før i morgen, var den ramlet ind i Jorden.

- Der sker jo noget på et eller andet tidspunkt, og vi har ingen redskaber til at forhindre det, når det sker, siger Ole J. Knudsen.

Se også: Asteroide kan ramme jorden næste år

Der findes milliarder
Der findes omkring en håndfuld asteroider på cirka 1000 km i diameter, mens antallet af asteroider på 100 km i diameter er 10.000. Asteroider som den, der kan opleves i morgen, findes i millioner. Stjerneskud er asteroider på størrelse med glaskugler - dem findes der milliarder af.

Ifølge Ole J. Knudsen vil 2012 DA14 være tættest på Jorden klokken 20.25 dansk tid, og da vil den være synlig med teleskoper fra det østligste Europa hen over Asien og til Australien.

I skyfrit vejr vil den være synlig fra Danmark fra omkring 20-tiden, men da vil den stadig stå lavt over horisonten, og vil være svær at finde.

2012 DA14 blev opdaget af astronomer på det spanske La Sagra Observatorium 23. februar 2012.

----------

Tjek din lokale vejudsigt på vejret.dk

1 af 2 (Foto: NASA/JPL)
2 af 2 Simuleret billede af, hvordan det kommer til at se ud, når 2012 DA14 nærmer sig Jorden. (Foto: NASA/JPL-Caltech)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere