Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Sæd, sved og spyt: Derfor væmmes vi ikke ved sex

Seksuel ophidselse øger tolerancen for sager, som vi almindeligvis væmmes ved.

(Foto: Thomas Borberg/POLCREATIVE)
(Foto: Thomas Borberg/POLCREATIVE)

Tøver du med at børste tænder med kærestens tandbørste? Eller give en gennemsvedt ven et knus?

Det er helt naturligt. En af menneskets indbyggede reflekser er væmmelse. Snot, sved, savl og andet kropsligt slim byder os imod, og det samme gælder ofte også for kropsaroma af forskellig slags.

Og ikke uden grund. Aversionen mod kropssekreter og andet ækelt er udviklet over generationer, som en beskyttelse mod alkens smitte.

Men vent nu lige lidt. Et af vores vigtigste og morsomste tidsfordriv – at hoppe i høet – indebærer jo netop en temmelig intim kontakt med hele spektret af kropsvæsker. Så hvorfor holder afskyen os ikke væk fra sex?

Det ser ganske enkelt ud til, at seksuel ophidselse er med til at dæmpe den almindelige væmmelsesreaktion, mener hollandske forskere ifølge Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Din guide til sex i naturen

Charmaine Borg og Peter J. de Jong fra det universitet i Groningen i Holland har undersøgt sagen ved at sammenligne tre grupper kvindelige forsøgspersoner:

1. Den ene gruppe så en erotisk film.

2. Den anden gruppe kiggede på andre typer af ophidsende optagelser for eksempel bjergbestigning eller faldskærmsudspring.

3. Den tredje gruppe så en film uden ophidsende indhold.

Derefter undersøgte forskerne, hvad deltagerne i de tre grupper syntes var modbydeligt.

Deltagerne skulle vurdere forskellige typer af potentielle ubehageligheder som insekter i maden, tilsyneladende brugt undertøj, dyreskeletter og en brugt skjorte, som skulle tilhøre en pædofil.

Iblandt disse ting fandtes også seksuelt relaterede stimuli som kondomer med glidemiddel.

Læs også på Videnskab.dk: Porno slukker en del af kvindens hjerne

Resultaterne viste, at de kvinder, som havde set erotisk film, havde mindre tendens til at væmmes af de seksuelle stimuli, sammenlignet med de to andre grupper. Ophidselsen havde også en vis virkning på opfattelsen af de andre ’ækelheder’.

Dette stemmer godt overens med tidligere forsøg med mandlige deltagere, konkluderer Charmaine Borg og Peter J. de Jong.

Men en ting er, hvad folk rapporterer. Hvordan de faktisk handler er en helt anden sag. Kunne seksuel ophidselse også ændre, hvad kvinderne faktisk var villige til at have kontakt med?

De hollandske forskere undersøgte også dette.

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan reagerer vi på seksuelle tilbud fra fremmede?

Deltagerne i de tre grupper skulle nemlig foretage ubehagelige opgaver som at drikke af et glas juice med et insekt i, tørre sig med et beskidt håndklæde eller smøre glidemiddel på en vibrator.

Og ganske rigtigt. De seksuelt ophidsede kvinder var mere villige til at foretage opgaver, både af den slags som var knyttet til sex, og de opgaver der generelt bare var ubehagelige.

Dermed er konklusionen klar: Seksuel ophidselse sænker tærsklen for, hvad vi synes er væmmeligt og dæmper vores tendens til at undgå ubehagelige stimuli.

Dette kan forklare, hvordan vi faktisk klarer at nyde seksuel aktivitet, skriver forskerne i seneste udgave af PLoS One.

Læs også på Videnskab.dk: Kan mænd styre deres seksuelle ophidselse?

Oveni kan resultaterne kaste lys over situationer, hvor mennesker ikke kan overkomme at kaste sig ud i roderiet med lyst og glæde.

Hvis den seksuelle ophidselse af en eller anden grund ikke materialiserer sig, kan hele akten blive en lidt klam oplevelse. Den erfaring ansporer garanteret ikke til mere ophidselse næste gang.

- Disse fund antyder, at lav seksuel ophidselse kan være en nøglefaktor i opretholdelsen af visse seksuelle funktionsforstyrrelser,« konkluderer Charmaine Borg og Peter J. de Jong.

Og på den positive side: Nu har du i det mindste en god undskyldning for at se på sjove film, før du skal en ’tur i høet’.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Internettet sladrer: Her er din sex-fantasi

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Sexbilleder: Mænd kigger på kroppen og kvinder på ansigtet

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen