TV: Sådan fanger man en hvidhaj

Nye optagelser viser, hvordan professionelle fiskere og videnskabsfolk skaffer viden om hvidhajer med alternative metoder. SE TV-KLIP

Folkene fra Ocearch-båden har omkring 15 minutter til at tage prøver og sætte sporingsenheder fast på hvidhajen, inden den skal slippes løs igen. (Foto: Screendump fra tv-klip)
Folkene fra Ocearch-båden har omkring 15 minutter til at tage prøver og sætte sporingsenheder fast på hvidhajen, inden den skal slippes løs igen. (Foto: Screendump fra tv-klip)

Der var jubel og glæde hos de videnskabsfolk og fritidsfiskere fra den amerikanske Ocearch-båd, som på nye tv-optagelser har succes med at fange en hvidhaj, ved hjælp af særlige metoder.

Formålet med fangsten er at snuppe en smule blod og lidt hudceller fra hajen til videnskabelige undersøgelser. Og ikke mindst at sætte sporingsenheder fast, så satellitter kan følge hvidhajens adfærd - og på den måde lære mennesker om fiskens mystiske levevaner.

- Vi har kæmpe huller i vores viden om, hvordan vi beskytter hvidhajernes fremtid, siger Chris Fischer, der står bag Ocearch.

Ocearch-båden sejler på de nye optagelser ud ved Cape Cod i Massachusetts. Og det er ikke et let mission, for hvidhajen risikerer at dø under 'operationen', og fiskerne risikerer også at blive bidt.

Se også:

Udland - 21. aug. 2012 - kl. 10:07 TV: Blåhval efterligner 'Dødens gab'

Hejser hajen op
I stedet for at skyde kæmpefisken på 900 kilo med harpun, som de fleste ellers gør, bruger Ocearch-folkene lokkemad til at dirigere hajen over på en stor platform, der så hejser det 4,5 meter lange dyr op fra vandet.

Herefter har folkene på Ocearch-båden så omkring 15 minutter til at tilføje sporingsenheden og tage prøverne, før fisken skal tilbage i havet.

- Før i tiden var jeg bange for hvad hajen kunne gøre ved mig. Nu er jeg bange for, at vi kommer til at forvolde dem skade, siger Jody Whitworth, bådens andenkaptajn.

Se hvordan folkene fra Ocearch-båden klarer missionen - i tv-klippet herover

Se også:

Samfund - 25. jul. 2012 - kl. 12:02 TV: Spækhugger i 10 minutters dødskamp med sin træner

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen