Se video optaget midt i orkan

Har du lyst til at stå lige i midten af en orkan, mens den raser omkring dig? Nej, vil de fleste nok svare, men det var alligevel, hvad denne ph.d.-studerende kastede sig ud i.

(Foto: Niels Hougaard)
(Foto: Niels Hougaard)

At stå lige midt i en orkan lyder som en temmelig vanvittig ide. Men det var lige præcis, hvad Patrick Marsh gjorde, skriver Videnskab.dk.

Se videoen, der kan bevise det, på Videnskab.dk

Patrick Marsh, som er ph.d.-studerende i meteorologi ved Oklahoma University, stod lige midt i ’øjet’ af orkanen Isaac, mens kategori 1-orkanen brølede løs langs Golfkysten i denne uge.

I videoen truer en mat grå himmel over det grønne landskab, der er fuldstændig stille. Den eneste lyd, der bryder stilheden, er den lejlighedsvise kvidren fra en enlig fugl.

Læs også på Videnskab.dk: Bliver man mindre våd, hvis man skynder sig gennem regnen?

Patrick Marsh skød optagelserne i Houma, La., en by der ligger omkring 80 kilometer sydvest for New Orleans, kl. 8:30, onsdag 29. august.

Det var 'temmelig surrealistisk,' skrev Patrick Marsh efterfølgende i en mail til OurAmazingPlanet:

- Der var udsendelser i radioen, som fortalte om mennesker i New Orleans-området, der fik skåret taget på deres huse op og måtte reddes den vej igennem - og her stod jeg, ikke ret langt derfra, og kunne høre fuglekvidder.

Læs også på Videnskab.dk: Kæmpelyn 'fanget' af astronauter

Patrick Marsh opholdt sig ikke midt i orkanens øje på grund af nysgerrighed - han var i gang med at indsamle radardata.

Hans opgave var at tage højopløsningsmålinger af strukturen og udviklingen af ’væggen’ inde i orkanen Isaac - de hvirvlende skyer, der roterer rundt i stormens centrum - som en del af Oklahoma Universitys ’Mobile Atmospheric Research and Teaching’ radarprogram.

Der er en mangel på solide data fra denne væg, da det er en udfordring at få radarer ind i midten af en tropisk cyklon - den samlede betegnelse for tropiske storme og orkaner.

Derfor besluttede han sig altså for selv at kaste sig ud i det umiddelbart noget hasarderede projekt.

- Vores forståelse af, hvad der sker i væggen, og hvordan udviklingen i denne påvirker den resulterende cyklon, er stadig ret begrænset, fortalte Patrick Marsh.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Lavt indtag af kulhydrat gav højere forbrænding

Quiz: Hvor meget ved du om danskhed?

Sexbilleder: Mænd kigger på kroppen og kvinder på ansigtet

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen