TV: Se USA's nye mega-våben

Første gang et luftskib blev brugt til krigsførelse var under 1. Verdenskrig. Nu skal et flunkende nyt fartøj bruges i Afghanistan.

Se luftskibet i luften i tv-klippet over artiklen

--------

Det amerikanske militær har endnu engang udviklet et imponerende værktøj: Et luftskib på størrelse med en fodboldbane, som skal bruges til at overvåge store bakkeområder i Afghanistan, skriver Videnskab.dk.

Skibet kan desuden flyve i højder på omkring 6.000 meter i tre uger i streg og kan udføre tunge løft.

Se videoer af det kæmpestore luftskib på Videnskab.dk

Luftskibet hedder ’Long Endurance Multi-Intelligence Vehicle’ (LEMV), hvilket på dansk betyder ’meget udholdende, multi-intelligent fartøj’.

LEMV fløj for nylig sin jomfrutur over New Jersey Shore på den amerikanske vestkyst.

- Målet med den første tur var i første omgang at få testet instrumenterne. Derefter fik vi set, hvordan luftskibet opfører sig i luften, og vi fik gennemført en systemtest. Alt var vellykket, siger talsmanden i det amerikanske fællesoperative hovedkvarter John Cummings til lokalavisen ’My Central Jersey’.

Læs også på Videnskab.dk: Her er USA's nye megadrone

Teknologien, som er brugt i LEMV, er ikke som sådan ny, men skibet i sig selv betragtes alligevel som værende pionerarbejde. LEMV har nemlig ekstremt avanceret militær teknologi ombord, og derfor bliver det en uundværlig overvågningsstation med en meget stor rækkevidde, mener det amerikanske militær selv.

Selvom skibet er udviklet til militære formål, har det ifølge producenten mange flere anvendelsesmetoder – blandt andet ved naturkatastrofer, til nødhjælpsarbejde og ved kriminalitetsbekæmpelse.

Alt i alt har LEMV kostet det amerikanske militær lige i underkanten af fire milliarder kroner.

Læs også på Videnskab.dk: Video: Hemmeligt våben jager pirater væk

Det største problem ved luftskibene i forbindelse med krigsførelse er sikkerheden i teknologien. De kæmpestore skibe er meget sårbare over for våben på jorden og fjendtlige fly. Det skyldes deres størrelse og dermed også deres hastigheder.

Faktisk ophørte brugen af luftskib en overgang helt, da et luftskib i Lakehurst i New Jersey i 1937 gik i brand, og 35 ud af 97 mennesker omkom i de efterfølgende eksplosioner.

Derudover er to lignende projektet kuldsejlet inden for de seneste år – et i 2012 og et i 2006. Det bliver derfor spændende at følge, hvad LEMV’s fremtid bringer.

Andre historier fra Videnskab.dk:

Kan man møde hajer i danske farvande?

Se dig omkring på Mars

Penislængden og kropsstørrelse bestemmer troskab

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen