Derfor får du hovedpine af is

Når vi spiser is eller drikker noget koldt, kan vi få hovedpine. Forskere har nu fundet ud af hvorfor

En god portion is og så 'av!' - det kender vi vist allesammen (Modelfoto: Colourbox.com)
En god portion is og så 'av!' - det kender vi vist allesammen (Modelfoto: Colourbox.com)

Du drikker noget koldt eller tager en lidt for stor bid af en is, og som et lyn er hovedpinen der – 'brain freeze' eller på dansk: hjernefrys. Fænomenet har skabt undren, lige så længe man har spist kolde is på en varm sommerdag.

Nu har amerikanske forskere endelig fundet en forklaring på, hvorfor det mystiske fænomen opstår, skriver Videnskab.dk http://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-far-du-hjernefrys. Det viser sig, at kroppen sender en masse varmt blod til vores hjerne, når den bliver nedkølet. Det ekstra blod skaber et overtryk i kraniet, som resulterer i hovedpine.

- Hjernen er et af kroppens vigtige organer, og den skal hele tiden være arbejdsduelig. Den er samtidig ret følsom over for temperaturer.

- Mekanismen, vi har opdaget, kan hurtigt flytte varmt blod ind i de nedkølede væv for at sikre, at hjernen holder sin temperatur, siger en af hovedmændene bag opdagelsen, Jorge Serrador, der forsker i hovedpine ved Harvard Medical School, i en pressemeddelelse.

Læs også på Videnskab.dk: Stop hovedpinen med to minutters daglig styrketræning

Resultatet er blevet fremlagt i et abstract ved konferencen Experimental Biology 2012, der netop er blevet afholdt i San Diego Convention Center, USA.

Brain freeze eller hjernefrys var faktisk ikke det centrale i de amerikanske forskeres undersøgelse. Forskernes mål var at undersøge mekanismerne bag en anden voldsom hovedpine - migræne.

Migræne er en lidelse, som er meget svær at undersøge i laboratoriet. Tidligere har forskere brugt hjernescannere til at undersøge patienter, der allerede havde fået et migræneanfald. Eller de udsatte forsøgspersoner for kemiske stoffer, der kunne fremkalde migrænelignende tilstande. De to løsninger var dog på ingen måde optimale.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor får man hovedpine?

Migræneanfald skabt med kemikalier er ikke ’den ægte vare’. Man kan derfor ikke være sikker på, at den kunstige migræne ligner den ægte i tilstrækkelig grad til, at man kan konkludere noget sikkert.

Hvis migrænepatienter først bliver undersøgt, når udbruddet er i gang, mangler forskerne at hjernescanne det vigtige tidspunkt i processen, hvor migrænen begynder sin hærgen.

- Brain freeze er derimod perfekt, hvis du vil fremkalde en hovedpine i laboratoriet og studere den fra start til slut. Desuden er hovedpinen er nem at skabe – den kræver hverken dyrt udstyr eller kemiske stoffer, siger Jorge Serrador.

Ved at fremkalde brain freeze på forsøgspersoner i laboratoriet, kunne forskerne undersøge en ’ægte’ hovedpinetilstand på 13 raske, voksne frivillige.

Læs også på Videnskab.dk: Videnskaben bag softice

Forskerne har en teori om, at blodkarets hurtige udspiling og sammentrækning kan være en form for selvforsvar for hjernen.

Hjernen skal hele tiden holde den samme temperatur for at kunne fungere optimalt. Når kold sodavand glider hen over vores gane, bliver vores hjerne med ét meget hurtigt nedkølet. Kroppen skynder sig derfor at sikre hjernen mod nedkølingen ved hurtigt at tilføje den en stor mængde varmt blod.

Den proces skaber i sig selv ikke smerten. Men da vores kranier er en lukket skal, kan en pludselig tilstrømning af blod hæve trykket i hovedet og derfor give den pludselige hovedpine.

Den efterfølgende karsammentrækning kan være en måde at nedbringe trykket i hjernen, før det når et farligt niveau.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor lugter tis, når man har spist asparges?

De udenlandske forskere er sandsynligvis på rette spor, når de sammenkæder blodkar-processen med en følelse af smerte. Det vurderer Rigmor Jensen, der er professor i hovedpiner og neurologiske smerter ved Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital.

- Det er meget sandsynligt, at brain freeze kan være forårsaget af de mekanismer, der bliver beskrevet, siger Rigmor Jensen.

Men dér stopper hendes positive ord om undersøgelsen. Hun har i mange år forsket i migræne og er langt fra enig med forskernes konklusioner på det punkt.

Læs hvorfor på Videnskab.dk »

Relaterede artikler på Videnskab.dk:
· Ti myter om migræner og hovedpiner
· Giver hovedstød hjerneskader?
· Depression kan skade hjernen

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere