Så langt er forskerne med usynlighedskappen

Der bliver faktisk forsket meget alvorligt i usynlighedskapper. Hidtil har forskerne ikke haft det store held med sig – men nu mener de at have fundet løsningen, der kan bringe dem nærmere Harry Potters hemmelighed

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Når Harry Potter sniger sig uset gennem Hogwarts' gange, sker det ofte iklædt usynlighedskappen, som han har fået af sin gudfar, Sirius Black. Det fiktive værktøj har forskere længe gerne villet udvikle til brug uden for J.K. Rowlings bøger.

Og de har prøvet ihærdigt, har de. Men resultaterne har hele tiden vist sig at være mærkbart under Harry Potter-standard. Hvad er det, de har gjort galt?

I en video hos Videnskab.dk kan du se en gennemgang af de eksisterende teknologier på området, og hvordan forskerne har forsøgt at blive usynlige

En ny undersøgelse peger på, at forskerne har gøet op ad det forkerte træ. I stedet for at fremstille et passivt, usynligt materiale, bør forskerne i stedet koncentrere kræfterne om at opfinde et aktivt, strømførende materiale, der kan reflektere omgivelserne.

Forskerne bag undersøgelsen er fra University of Texas, og de undersøgte, hvor gode tre eksisterende teknologier på usynlighedskappeområdet var. De fandt overraskende frem til, at alle teknologierne viste sig at gøre objekter lettere at se end uden kappen, når man kiggede på dem over hele det elektromagnetiske spektrum.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan laver du din egen usynlighedskappe

Problemet med konventionelle usynlighedskapper er, at de kun skjuler objekter, når de reflekterer lys i specifikke bølgelængder. Det vil altså sige, at man godt kan lave en kappe, der gør dig usynlig i rødt lys, men i traditionelt hvidt lys gør den dig mere synlig.

De traditionelle teknologier kommer derfor aldrig til at munde ud i en perfekt usynlighedskappe, konkluderer forskerne i undersøgelsen.

Men alt håb for uopdaget natterend er ikke ude af den grund.

For at usynlighedskapperne skal virke på et niveau, hvor det vil give mening at bruge dem i virkeligheden - for eksempel i militære, biomedicinske og mikroskopi-sammenhænge - skal der sættes strøm til dem.

Læs også hos Videnskab.dk: Kan hypnose få os til hvad som helst?

Aktive kapper kan laves både tyndere og væsentlig mindre opsigtsvækkende end de passive. Det amerikanske forskerteams forslag lyder på at forstærke objekters overflade med elektrisk strøm for på den måde at forstyrre bølgerne.

Forskerne er allerede i gang med at undersøge, hvordan det kan lade sig gøre, men de er stadig på et meget tidligt stadie. Ifølge BBC News er andre usynlighedsforskere dog umiddelbart positive over for den nye tilgang til forskningen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Usynlighedskappe af krystal tryller store genstande væk

Nyt 3D-materiale kan gøre objekter usynlige

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere