Vi er fede, fordi vores forfædre knaldede med neandertalere

Vores forfædre kunne ikke holde nallerne fra neandertalerne – det hævner sig nu. Forskere har fundet ud af, at europæernes neandertalgener er med til at øge fedtophobningen i kroppen

(Foto: Mads Winther)
(Foto: Mads Winther)

Vores menneskeforfædre var ikke ligefrem kræsne, når det gjaldt udseende. I hvert fald har mindst en af dem haft sex med de mere klodsede neandertalere, der levede indtil for cirka 30.000 år siden. Det resulterede i et eller flere børn, der var halvt menneske og halvt neandertaler. De børn fik senere hen selv børn, og deres børn fik børn og så videre.

Nu viser en ny undersøgelse, at nogle af neandertalgenerne er tre gange så fremherskende hos europæere end hos asiater.

Læs, hvor meget neandertaler-DNA, du selv går og gemmer på, hos Videnskab.dk

Det er gener, der er med til at regulere vores fedtomsætning, og som ved overspisning øger vores fedtophobning.

- Der er jo enormt mange overvægtige europæere i forhold til kinesere og japanere. En del af årsagen kunne meget vel være, at disse fedtomsættende neandertalgener er mere fremtrædende hos europæere, og dermed være med til at forklare, hvorfor europæere har større tilbøjelighed til at blive fede, siger Niels Gregersen, professor i molekylær medicin på Aarhus Universitetshospital Skejby og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Internettet sladrer: Her er din sex-fantasi

Genanalyser peger på, at mellem en og fire procent af europæere og asiaters DNA stammer fra neandertalere. Men at neandertalgenerne, der påvirker vores fedtomsætning - for eksempel de såkaldte CPT-1 og MCAD-gener - er så fremtrædende i Europa, men ikke i Asien, skyldes sandsynligvis, at generne har givet europæere en overlevelsesfordel.

- Neandertalgenerne er sandsynligvis ført videre i den europæiske arvemasse, fordi den øgede fedtomsætning producerer mere varme i kroppen og på den måde gav de tidlige europæere en reproduktions- og overlevelsesfordel i det kolde Europa, siger Niels Gregersen.

Læs også hos Videnskab.dk: Fantastisk sex fik kvinde til at miste hukommelsen

Neandertalgenerne styrer blandt andet mekanismer i cellen, der regulerer omsætningen af fedtsyrer til energi. Energikilden hedder acetyl-CoA, og hvis der er mere af denne energi, end cellerne skal bruge, så bliver det til fedt.

- Generne gør, at fedtsyrer fra maden omsættes hurtigere til acetyl-CoA, men hvis der er mere acetyl-CoA i kroppen, end cellerne kan bruge, så bliver det i stedet brugt til at opbygge fedt. Og det gør os altså overvægtige i længden, siger Niels Gregersen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hvor meget neandertaler er du?

Forskere: ’Englefisse’ er ikke farligt

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

0 kommentarer
Vis kommentarer