Amatør-arkæologer finder sensationel guldskat

Nissebanden - alias Frank Pelle og Bent Gregersen - fandt vikingeskat på Bornholm

To bornholmske amatørarkæologer troede ikke deres egne øjne, da de i begyndelsen af april fandt guld- og sølvmønter fra vikingetiden på en mark nær Tingsted på Bornholm.

De to mænd - Frank Pelle og Bent Gregersen - havde kun været i gang med metaldetektor i 10 minutter, før den første mønt dukkede op.

- Det var en helt fantastisk følelse, for man har jo gået og ledt i hundredvis af timer uden held. Så det er simpelthen fløden på øllebrøden, siger Frank Pelle, 64, til Ekstra Bladet.

Frank Pelle og Bent Gregersen - der kalder sig nissebanden - havde aldrig før haft metaldetektoren fremme på marken, der kaldes Ahlhøj.

Men snart havde de fundet yderligere fem-seks mønter i jorden.

- Vi ringer til Bornholms Museum, som giver os lov til at fortsætte med at lede, sige Frank Pelle, som har gået med metaldetektor i syv-otte år.

- Vi markerede hver mønt med en hvid plastik ske, og lige pludselig var der bare hvide skeer overalt. Det var et syn, der fik det til at risle mig koldt ned af ryggen. Det er specielt at pille noget op af jorden, som har ligget der i tusinde år, siger han.Frank Pelle og Bent Gregersen har placeret en hvid ske, hvor de har fundet en mønt på den bornholmske mark. (Privatfoto)
Frank Pelle og Bent Gregersen har placeret en hvid ske, hvor de har fundet en mønt på den bornholmske mark. (Privatfoto)
Verden på vrangen - 20. sep. 2012 - kl. 07:54 TV: Eneboer efterlader 42 millioner i papkasser

Da nissebanden omhyggeligt havde undersøgt og markeret området, rykkede arkæologer fra Bornholms Museum ud.

En del af skattefundet er blevet taget op i præparat, hvilket betyder, at møntskatten er blevet gravet fri og løftet op i den jordklump, den ligger i.

Røntgenbilleder taget på Bornholms Hospital viser, at 'klumpen' gemmer på en hel del mønter. Derudover består skatten af en række løse mønter, brudstykker af mønter, et fornemt forgyldt sølvspænde, en fingerring af guld og en enkelt sølvbarre.Dette røntgenbillede taget på Bornholms Hospital viser, at jordklumpen gemmer på en hel del mønter. (Foto: Bornholms Museum)
Dette røntgenbillede taget på Bornholms Hospital viser, at jordklumpen gemmer på en hel del mønter. (Foto: Bornholms Museum)


Bornholms Museum mener, at skatten er lagt ned i den sene vikingetid i 1080’erne og indeholder mindst 250 mønter.

René Laursen, som er ansvarlig for danefæ-registrering og -behandling på Bornholms Museum, siger at flere af mønter er unikke.

- Dét gælder for to arabiske gulddinarer, som er præget i henholdsvis 1040 i Egypten og i 1060 i Tunesien under Fatimide-dynastiet. Det er to helt enestående fund, for man har aldrig før fundet arabiske gulddinarer i en vikingetidsskat i Danmark, siger han.

Et andet spektakulært fund er en guldmønt præget i Køln af Anno, som var ærkebiskop fra 1056-1075. Ifølge Bornholms Museum er der tale om en slags gavemønt, der blev fremstillet ved en ganske særlig begivenhed.

Bornholms Museum udstiller skattefundet fra tirsdag den 29. april. Senere skal møntskatten til Nationalmuseet, hvor museets konservatorer vil færdigudgrave skatten og konservere alle delene.Denne guldmønt fra Tyskland er ifølge arkæologerne en sensation – et tilsvarende eksemplar er aldrig set før noget sted i verden. Den er præget under ærkebiskop Anno II (1056-1075) i Køln, antagelig i 1074. Den vejer 4,7 gram. (Foto: Bornholms Museum)
Denne guldmønt fra Tyskland er ifølge arkæologerne en sensation – et tilsvarende eksemplar er aldrig set før noget sted i verden. Den er præget under ærkebiskop Anno II (1056-1075) i Køln, antagelig i 1074. Den vejer 4,7 gram. (Foto: Bornholms Museum)
Mønten er en gulddinar, der er præget i Tunesien under dynastiet Fatimiderne, omkring 1060-61. (Foto: Bornholms Museum)
Mønten er en gulddinar, der er præget i Tunesien under dynastiet Fatimiderne, omkring 1060-61. (Foto: Bornholms Museum)


1 af 2 Frank Pelle og Bent Gregersen har placeret en ske hvert sted, de har fundet en mønt på den bornholmske mark. (Privatfoto)
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer