Du kan tabe dig ved at drikke light-sodavand

Et nyt studie bekræfter, hvad der næsten synes for godt til at være sandt: Du kan drikke light-sodavand som en del af din kur, hvis du ønsker at tabe dig

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

Det er en god ide at drikke light-sodavand, hvis du ønsker at tabe dig. I hvert fald, hvis man skal tro et nyt studie, der har undersøgt, om det at drikke light-sodavand har en effekt sammenlignet med vand, når man ønsker at tabe sig.

Dermed kan debatten om, hvorvidt light-sodavand er en god ide, når man skal tabe sig, blusse op igen, skriver Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor får du ’hjernefrys’

Alle deltagere i studiet blev sat på et slankeprogram - eneste forskel var, at halvdelen skulle drikke light-sodavand, mens den anden skulle drikke helt almindeligt vand i perioden. Forsøgspersoner, der drak light-sodavand, gik i gennemsnit 6,5 kilo ned i vægt. Kontrolgruppen tabte sig i gennemsnit 4,5 kilo.

Da forskerne regnede på, hvor stor en procentdel af den oprindelige kropsvægt, deltagerne havde tabt, så de, at 65 procent i light-sodavandsgruppen tabte fem procent af deres kropsvægt. I kontrolgruppen var det 43 procent, der reducerede deres kropsvægt med fem procent.

Læs også hos Videnskab.dk: Sprøjter sodavandsdåser mindre, hvis man prikker på dem?

Forskerne rapporterede også, at light-sodavandsgruppen følte sig mindre sultne.

De opnåede også bedre blodværdier, både når det gjaldt den samlede mængde af kolesterol og farlig kolesterol. Begge grupper fik en mindre talje og et lavere blodtryk.

Den norske kostekspert og internmediciner Fedon Lindberg mener, at forklaringen kan være, at light-sodavand giver en form for belønningseffekt i hjernen.

Læs også hos Videnskab.dk: Bliver min hjerne skarpere af slik under eksamen?

- Light-sodavand giver ikke lige så stærke effekter i hjernens belønningssystem, som sukkerholdige drikke gør, men light-sodavand udløser til en vis grad de samme humørfremmende hormoner i hjernen, som serotonin, endorfiner og dopamin, siger Fedon Lindberg til forskning.no.

- Det kan give psykiske effekter, der kan virke stressnedsættende og dæmpe lysten til at overspise, som nogle mennesker har, siger han.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Er cola godt mod dårlig mave?

Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

Dine gener afgør, hvor fed du bliver af sodavand

0 kommentarer
Vis kommentarer