Test din sæd: Har du mere end mosevand i kokosnødderne?

Er der nok power i din – eller din kærestes – sæd, til at der kan komme et barn ud af den på et tidspunkt? Det kan du nu, nemt og hurtigt, få testet helt gratis

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Går du og spekulerer på, om der kun er mosevand i kokosnødderne, kan du nu få et klart svar.

Er du i København lørdag 21. eller søndag 22. juni, kan du få testet din - eller din kærestes - sædkvalitet af danske og svenske specialister. Det sker i ReproUnions stand ved Science in the City-festivalen, der foregår i Carlsberg Byen:

- Vi har beholdere med på pladsen, som du kan få en af, tage med hjem og fylde, og så komme tilbage med. Det er bare vigtigt, at spermen er frisk – altså ikke ældre end en time og stadig varm. Der er også et toilet, hvor du kan gå ind, være alene og få klaret sagerne. Så er vi helt sikre på, at prøven er frisk, fortæller Anna Lindstén Janson, projektleder for ReproHigh vid Molekylärgenetisk reproduktionsmedicin, Lunds Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvordan undgår man at få dårlig sædkvalitet

ReproUnion er et dansk-svensk interregionalt program, som er finansieret med EU-midler. Målet er, at det blandt andet skal udveksle viden om barnløshed og fertilitet over Øresund. Det er både et patientbehandlings-, forsknings- og oplysningssamarbejde.

Initiativet på Science in the City-festivalen må siges at høre under oplysningsarbejdet. Forskere vil sidde parat ved mikroskoper for at se nærmere på de sædprøver, der kommer ind.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad gør mest ondt: en fødsel eller et hårdt spark i skridtet?

På den måde kan de afgøre, hvor stort et potentiale, der er i klatten – jo mere spræl, der er i sædcellerne, desto større chance er der for, at sæden kan gøre en kvinde gravid.

Måske er der nogle kvinder, som føler sig forbigået. Men der ér skam tænkt på dem også.

Det er langt mere omstændigt at teste en kvindes fertilitet end en mands, så ReproUnion tilbyder ikke at lave biologiske fertilitetsundersøgelser på kvinder. Men mindre kan også gøre det.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor er mine testikler så sarte?

- Vi tilbyder også en light-test for kvinder. Normalt skal kvinder på hospitalet for at blive undersøgt for, om de kan få børn.

- Det er en ganske omfattende undersøgelse, hvor man både udfylder et spørgeskema og får sin krop underøgt. Det sidste kan vi ikke gøre på festivalen. Men kvinder har mulighed for at udfylde et spørgeskema og få en samtale om, hvor store chancer de har for at blive gravide, fortæller Anna Lindstén Janson.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Sæd bliver bedre af valnødder

0 kommentarer
Vis kommentarer