Ny forskning: Dinosaurer kunne have levet i dag

En asteroide ramte jorden på et uheldigt tidspunkt for dinosaurerne

Den nye forskning er de hidtil bedste beviser på, at en asteroide er skyld i, at dinosaurne uddøde. (Arkivfoto: AP)
Den nye forskning er de hidtil bedste beviser på, at en asteroide er skyld i, at dinosaurne uddøde. (Arkivfoto: AP)

Dinosaurens regeringstid sluttede angiveligt, da en stor asteroide ramte Jorden på det sted, hvor Mexico ligger i dag, for 66 millioner år siden.

Nedslaget resulterede i kolossale tsunamibølger på tværs af verdenshavene, en kædereaktion af jordskælv og syreregn og spontane brande på grund af en overophedning af atmosfæren.

Men nu viser helt ny forskning, offentliggjort i den videnskabelige tidsskrift Biological Reviews, at dinosaurerne formentligt ikke var uddøde, hvis asteroiden havde ramt 'et par millioner år tidligere, eller et par millioner år senere.'

Et dårligt tidspunkt
Sådan lyder det fra Steve Brusatte, palæontolog ved Edinburghs Universitet. Han har sammen med et hold forskere undersøgt det forhistoriske klima, ændringer i vandstand, vulkansk aktivitet og biodiversitet.

Resultatet af undersøgelsen viser at asteroiden og de klimaændringer, som fulgte den, var den primære årsag til dinosaurens udryddelse.

- Asteroiden er næsten med garanti skyld i det, men den ramte også på et dårligt tidspunkt, hvor dinosaurernes økosystem var svækket, siger han til det britiske medie The Guardian.

- Hvis asteroiden havde ramt et par millioner år tidligere, eller et par millioner år senere, så var dinosaurerne sandsynligvis ikke uddøde.

Bestanden af dinosaurer, særligt de store planteædere som triceratops og andenæbs-øgler, var meget lille, da asteroiden ramte, og det efterlod færre dyr, som tyrannosaurus og andre store kødæder kunne spise.

- Faldet i bestanden af disse dyr i slutning af kridttiden, hvor asteroiden ramte, efterlod dem betydeligt mere sårbare overfor udryddelse end under de økosystemer, der eksisterede blot få millioner år tidligere, siger Steve Brusatte.

Så enkelt
Omkring 80 procent af alle jordens levende væsner blev udslettet, efter asteroiden ramte jorden.

Den efterlod et 20 kilometer dybt krater, der er omkring 180 kilometer i diameter, kendt som Chicxulub-krateret.

- Hvis ikke asteroiden havde ramt os, er der ingen grund til at tro, at dinosaurerne ville være uddøde. Så ville der være en god chance for, at de stadig ville være blandt os i dag.

- Og hvis dinosauren ikke var uddød, ville pattedyr sandsynligvis aldrig have haft mulighed for at 'blomstre.' Så hvis det ikke lige var for denne asteroide, ville mennesket sandsynligvis ikke eksistere i dag. Så enkelt er det, siger Steve Brusatte.

0 kommentarer
Vis kommentarer