Sådan træner du dig selv til at blive mere logisk

Alle er født med en logisk sans. Men du kan sagtens blive meget mere logisk tænkende, end du er. Læs hvordan her

Vi bruger vores logik hver eneste dag til at regne forskellige sammenhænge ud. Men hvorfra har vi egentlig den logiske sans?

Peter Øhrstrøm, som er professor i informationsvidenskab ved Aalborg Universitet, er en af de forskere verden over, som har forsøgt at finde svar på, hvor vores logik kommer fra.

Forsøgene tyder på, at alle mennesker har en medfødt logisk sans. Hvis vi går i skole, kan vi lære at bruge den til at overveje mere avancerede og abstrakte problemer. Vi kan altså lære at blive bedre til at tænke logisk.

Få konkrete råd til at lære at tænke mere logisk hos Videnskab.dk: http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvor-kommer-vores-logiske-sans-fra

- Der er lavet alverdens undersøgelser af naturfolk og analfabeter, der ikke har gået i skole. De kan også gøre brug af logik. Men de er bedst til det, hvis de skal forholde sig til noget, de har foran sig, eller hvis det drejer sig om noget, de kender rigtig godt fra deres hverdag.

- Til gengæld kræver det en vis skoleuddannelse at forholde sig til det, der er mere abstrakt, og som man ikke kan se. Det skal man trænes i, fortæller Peter Øhrstrøm.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan bliver du fantastisk god til at huske

For eksempel vil mennesker uden skoling i abstrakt tænkning typisk være tøvende over for at drage slutninger om forhold i fremmede lande, som de aldrig har besøgt. De vil gerne have haft et konkret, sanset forhold til det, de forholder sig til.

Professoren har selv lavet forsøg, der viser, hvor stor indflydelse skolegang har på vores logiske sans. I et af forsøgene lavede han en prøve, som tre hold universitetsstuderende blev bedt om at tage. I prøven skulle de vurdere, om en række logiske argumenter var sande eller falske.

Læs også hos Videnskab.dk: Simpel visuel test kan afsløre din IQ

- Vi bad nogle hundrede af vores egne studerende om at deltage i et computerspil, hvor de skulle reagere på forskellige udsagn. Vi så, at de var ret gode til at drage korrekte slutninger, selvom de ikke have lært noget systematisk om logik som sådan. De kunne ikke svare fejlfrit, og der var selvfølgelig forskel på de studerende. Men det var klart, at de havde en evne til at genkende det, der er logisk korrekt, fortæller Peter Øhrstrøm.

Så gav Peter Øhrstrøm de studerende et kursus i logik, hvor de lærte om såkaldte syllogismer. Det er logiske slutninger som den om hvalerne og de store dyr. Det fik de studerende til at klare sig endnu bedre i en opfølgende prøve. Så ved at beskæftige sig med logik, bliver man bedre til at tænke logisk.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Test: Hvilket indtryk gør stemmer på dig?

Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

0 kommentarer
Vis kommentarer