Har forskere fundet 'uddødt' havvæsen?

De burde egentlig være uddøde for 600 millioner år siden. Men hvad gør man så, når man pludselig står med et helt frisk eksemplar mellem fingrene? Danske forskere har fanget et dyr, som fuldstændig ligner et forsvundet fortidsvæsen

Jean Just var egentlig på jagt efter australske dybhavskrebs, da han tilbage i 1986 undersøgte havet omkring Australiens sydøstkyst. Men under ekspeditionen dukkede noget højst uventet op i nettet, som stadig giver forskere verden over grå hår.

I nettet lå der nogle næsten mikroskopiske gopler, som aldrig var blevet beskrevet for videnskaben. 28 år senere er de to mystiske gople-arter stadig et mysterium.

Men nu redegør Jean Just og to andre danske forskere for, hvordan goplerne minder uhyre meget om 600 millioner år gamle livsformer kaldet Edicara Faunaen. Se dyrene, der ikke burde eksistere, hos Videnskab.dk.

- Hvis det holder stik, at de her gopler hører til Edicarafaunaen, så er det en af de største opdagelser inden for dybshavsforskning. Forestil dig, at du står med nogle dyr, som skulle være uddøde for 600 mio. år siden, men stadig lever, siger Reinhardt Møbjerg Kristensen, der er professor ved Statens Naturhistoriske Museum.

Han pointerer, at forskerne endnu ikke er overbeviste om, at dyrene rent faktisk er beslægtet med den fossile Edicara Fauna, da der mangler DNA-prøver fra de to nye gople-arter, som kan pege på slægtskabet.

Læs også hos Videnskab.dk: Dykkere gør deres livs fund i undersøisk hule

De to gopler, som ved et tilfælde endte i nettet i 1986, ligner havets svar på en kantarel. De har form som en lille paddehat på 11 - 17 millimeter, men den ene af de to mangler sin ’stilk’.

I goplernes ’hat’ kan man med et mikroskop se nogle små strenge, som strækker sig fra midten og ud, hvor de deler sig i to strenge. Det er fordøjelses- og vandkanalsystemet, fortæller Reinhardt Møbjerg Kristensen.

Læs også hos Videnskab.dk: Mystisk: Er stenalder-fisk vendt tilbage med klamme parasitter?

- Selvom de minder om noget fra gopleverdenen, så kan vi ikke få sat dem i en gruppe. De har ikke de samme celler som for eksempel brandmænd og vandmænd. Vi har i stedet set på 630 mio. år gamle fossiler, og dengang var der nogle dyr, som minder om vores gopler, siger Reinhardt Møbjerg Kristensen.

Reinhardt Møbjerg Kristensen forklarer, at Edicara Faunaen er en særlig gren af livets træ, som man troede var uddød. Til denne gruppe af dyr hører Edicara Fauna hører arterne Albumares brunsae, Anfesta stankovskii, og Rugoconites enigmaticus, som goplerne fra det australske dyb minder allermest om. Fossilerne af de tre uddøde arter viser nemlig, at deres fordøjelsessystem deler sig på samme måde.

Læs også hos Videnskab.dk: Mystiske væsner forsvandt pludselig for 600 mio. år siden

Og det er faktisk ikke helt utænkeligt, at der i havets dyb lever organismer, som vi for længst troede, var uddøde, fortæller ph.d. Jens Tang Christensen.

- Man kan ikke afvise, at der skulle leve noget i dybhavet, som er beslægtet med flere millioner år gamle former.

- Fossilerne, som er brugt til sammenligning, er også dybhavsorganismer, og de gopler her er også taget fra dybhavet på 400 meter og 1.000 meters dybde, så det kan man sagtens forestille sig, siger Jens Tang Christensen, der er ph.d. ved Institut for Bioscience – Akvatisk biologi på Aarhus Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: 12.000 år gammelt barneskelet forfader til amerikanske indianere

0 kommentarer
Vis kommentarer