Giga-dino på størrelse med Boeing-fly fundet

Forskere har fundet en dinosaur, der vejede lige så meget som 12 elefanter. Dinoen er næsten hel, og det er første gang, at forskerne får mulighed for at studere en næsten komplet fortidskæmpe

Når den gigantiske dinosaur Dreadnoughtus skulle slippe en vind, var det nok en temmelig god ide at fordufte hurtigst muligt.

Et nyt fund af et næsten intakt knoglesæt på hele 145 knogler fra denne dinofætter tyder på, at der i den situation nærmere ville have været tale om en orkan end et vindpust. Knoglerne stammer fra to forskellige dinosaurer af den planteædende artstype Sauropoder, hvoraf de 115 af knoglerne tilhører den største af de to.

Analyser af de enorme fossiler afslører, at kæmpen har målt 26 meter fra næsetip til halespids og vejet, hvad der svarer til 12 elefanter. Ved hjælp af knogler og rekonstruktioner har palæontologer formået at skabe et 70 procent komplet skelet af Dreadnoughtus-dinosauren, som du kan se i en video hos Videnskab.dk.

- For første gang kommer palæontologer til at kunne studere et næsten komplet eksemplar af en af de største skabninger, der har gået på Jorden, siger palæontolog Kenneth Lacovara fra Drexel University of Philadelphia, der er en af forskerne bag.

Læs også hos Videnskab.dk: Stakkels baby-dino druknede, viser unikt fossil

Planteæderen er en titanosaur og befinder sig inden for dinosaur-arten Saurapoder. Navnet Dreadnoughtus schrani stammer fra gammelt engelsk og er givet til dinosauren, fordi det betyder frygtløs. Det havde den også al mulig grund til at være.

- Man anslår at titanosauren var så stor, at det var umuligt for et rovdyr at angribe den, siger Kenneth Lacovara.

Udgravningerne af dino-skelettet fandt sted i Sydargentina fra 2005-2009, hvor fossilerne formentligt har ligget i omtrent 77 millioner år.

Læs også hos Videnskab.dk: Menneskeædende monster-dino fundet i USA

Gravearbejdet startede da Kenneth Lacovara fandt frem til et 1,8 meter langt lårben i Patagonien, Argentina. Det gjorde ham nysgerrig, og efter en del udgravningsarbejde stod holdet med en samling på hele 145 massive knogler.

Der hersker ingen tvivl om dyrets styrke.

- Det mest fantastiske ved den har skabning, er dens hale. Alting omkring den afspejler kraft. Jeg vil sige, det er den mest kraftfulde hale, vi nogensinde har set, siger Kenneth Lacovare. I videoen kan du se skelettet af den enorme hale, der strækker sig 9 meter gennem rummet.

Læs også hos Videnskab.dk: Barbarisk fund: Vores forfædre bar lig-rester på kæppe

0 kommentarer
Vis kommentarer