Utroligt: Forskere vender aldringsprocessen

Forskere har vendt aldringsprocessen hos mus - nu er det menneskets tur

De første forsøg viser gode resultater, siger professor David Sinclair. (PR Foto: NSW University)
De første forsøg viser gode resultater, siger professor David Sinclair. (PR Foto: NSW University)

I fremtiden kan du muligvis købe piller, som gør dig yngre.

I hvert fald hvis man skal tro den australske professor i genetik David Sinclair, som Time Magazine har kåret som et af verdens mest indflydelsesrige mennesker.

Sinclair og hans kolleger ved henholdsvis Harvard og UNSW-universiteterne i Australien har gennemført kliniske forsøg på mus, som har givet overraskende positive resultater, og man er allerede i gang med at lave forsøg på mennesker.

- I forsøgene har man ’stoppet aldrings-gener og genstartet ungdoms-gener ved hjælp af naturligt forekommende proteiner og molekyler,' lyder det fra forskerne i en pressemeddelelse.

Se også: Kan blodtransfusioner holde os unge?

Vi har fundet gener, som kontrollerer, hvordan kroppen kæmper mod alderdom, og hvis du vender dem på den helt rigtige måde, kan det have en meget kraftfuld virkning, endda vende aldringsprocessen – i hvert fald i mus indtil videre, siger David Sinclair.

- Vi gav dem (musene, red.) et molekyle, som vi kalder for NMN, og det vendte aldringsprocessen fuldstændigt efter en uge med behandling i musklerne, og nu ser vi på alle muligheder for at vende alle aldringsprocesser, siger han.

 

Leger gud
Det videnskabelige gennembrud kan bruges til medicin og til at genoprette ungdommelighed i menneskets celler, skriver forskergruppen.

- Vi er faktisk gået fra mus og til forsøg med mennesker. Der har været et par kliniske forsøg rundt omkring i verden, og vi håber, at vi finder ud af, om det virker på mennesker inden for få år. Vi ser gerne, at mange mennesker bruger disse molekyler til at undgå sygdomme og aldring, så de kan leve længere og sundere, siger Sinclair om studierne.

Se også: Ny pille holder musklerne unge

Han ser også gerne, at man en dag bruger hans opdagelse på same måde som antibiotika.

- Nogle mennesker siger, at det er ligesom at lege gud. Men hvis du spurgte folk om antibiotika for 100 år siden, ville de sikkert have sagt det samme, siger David Sinclair.

- Nogle mennesker bekymrer sig om de store fremskridt inden for teknologi og medicin, men når den er adopteret, og det er naturligt for mennesker at leve indtil de er i 90'erne på en sund måde ... Så vil vi se tilbage på i dag, som vi gjorde på tidspunktet før antibiotika, da folk døde af en infektion fra en splint i fingeren, siger den indflydelsesrige professor.

David Sinclair, som blev professor i genetik i 1999, har modtaget adskillige internationale priser og hædersbevisninger.

Se også: Fem bivirkninger, du ikke kendte ved statiner

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen