Derfor må du ikke sove for lidt

En hjerneforsker forklarer, hvorfor det er vigtigt for din hjerne, at du får en god nats søvn

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Tilbage i 1964 besluttede den 17-årige amerikaner Randy Gardner sig for at bevise, at søvnmangel ikke er spor farligt.

Han slog verdensrekorden og holdt sig vågen i 11 dage og 24 minutter. Og ganske rigtigt. Randy Gardner virkede til at være sund og rask gennem forløbet. Og så alligevel ikke.

Professor William C. Dement fra Stanford University, som holdt øje med Randy, noterede problemer med korttidshukommelsen og koncentrationsevnen hos den unge skoleelev.

På den 11. dag blev han bedt om at trække tallet 7 fra 100 gentagne gange. Hver gang stoppede han ved tallet 65, fordi han simpelthen glemte, hvad han havde gang i.

I dag, 50 år senere, er vi blevet en del klogere på, hvorfor søvnen er så vigtig for os.

Gardners problemer med hukommelsen giver nemlig rigtig god mening, når hjerneforsker Jeffrey Iliff i ven TED Talks-video fortæller, hvad søvnen betyder for vores hjerne, skriver Videnskab.dk.

Se videoen af hjerneforskerens foredrag på Videnskab.dk

Ifølge hans forskning kan længere tids underskud af søvn nemlig være farlig for vores hjerner.

Alle organer i kroppen har to opgaver, de skal løse, for at holde sig i live. Den ene er at skaffe næring til dens celler. Den anden er at komme af med dem igen.

De fleste organer løser opgaven ved hjælp af det lymfatiske system. Det lymfatiske system er et netværk af blodårer, der sender affaldsstofferne fra organerne og ud i blodårerne, så de kan komme ud af kroppen.

Men det lymfatiske system er ikke forbundet med vores hjerner.

Læs også hos Videnskab.dk: Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

Hjernen ligger nemlig gemt væk i et hårdt kranie, hvor der slet ikke er plads nok til et ekstra sæt blodårer, som det lymfatiske system er.

I stedet er hjernen pakket ind i en væske, også kaldet cerebrospinalvæske, som kan glide ind i hjernen langs vores blodårer og suge affaldsstofferne ud af hjernecellerne for derefter at transportere dem ud i vores blodbaner. Ligesom det lymfatiske system.

Men der er én meget væsentlig forskel. Det sker kun, når vi sover.

Vores hjerneceller skrumper en lille smule, når vi sover, og derfor bliver der plads til, at væsken kan trænge ind langs blodårerne. På den måde opbygger hjernen affaldsstoffer i løbet af dagen, og renser dem ud om natten.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Se smukke mennesker blive til grimme udyr

Hvor længe kan man holde sig vågen?

Strækker penis lidt længere

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere