Asteroide kan ramme Jorden: 80.000 gange kraftigere end atombombe

Nasa har fundet tegn på vand på en potentielt farlig asteroide, viser de første prøver fra rummission

Asteroiden Bennu befinder sig 2,25 millioner kilometer væk. Video: AP/Nasa

Nøglen til at forstå, hvordan livet er opstået på Jorden, kan muligvis findes på en relativt nærliggende asteroide på størrelse med en skyskraber.

Sådan lyder det mandag fra den amerikanske rumfartsadministration, Nasa.

Nasa sendte i 2016 rumsonden Osiris-Rex ud for at undersøge asteroiden Bennu. Den frygtes at kunne kollidere med Jorden engang i 2100-tallet.

Og nu - to år senere - viser de første prøver fra missionen, at der er fundet ingredienser til vand i asteroidens overflade.

Ifølge solsystemsforsker Dante Lauretta, der står i spidsen for missionen, kan det vise sig at være et banebrydende fund af forstadierne til liv på Jorden.

- Vi har fundet vandrige mineraler fra det tidlige solsystem, hvilket er præcis den type prøver, vi er rejst herud for at finde og i sidste ende bringe tilbage til Jorden, siger han i et telefoninterview.

Asteroiden er 'potentielt farlig', fordi den kan kollidere med Jorden. Foto: AP
Asteroiden er 'potentielt farlig', fordi den kan kollidere med Jorden. Foto: AP
 

Asteroiden Bennu, som befinder sig 2,25 millioner kilometer væk, er en rest fra solsystemets opståen for 4,5 milliarder år siden.

Forskere vurderer, at Bennu dengang kolliderede med Jorden. Derfor kan asteroiden have leveret organisk materiale og vand til kloden, som senere blev begyndelsen til liv på Jorden.

Den teori kan de nyindsamlede prøver af asteroidestøv være med til at understøtte.

Når Osiris-Rex vender tilbage til Jorden i 2023, forventes undersøgelser af prøverne således at give nye informationer om solsystemets historie.

- Vi forsøger virkelig at forstå, hvilken rolle disse kulstofrige asteroider har spillet i forhold til at bringe vand til Jorden og gøre kloden beboelig, siger Lauretta.

Nasa sendte rumsonden Osiris-Rex ud for at undersøge asteroiden. Foto: AP
Nasa sendte rumsonden Osiris-Rex ud for at undersøge asteroiden. Foto: AP
 

Asteroiden passerer hvert sjette år gennem Jordens bane under kredsløbet rundt om Solen.

I 2135 passerer Bennu ind mellem Jorden og Månen. Det kan påvirke dens fremtidige bane.

Asteroiden er kategoriseret som 'potentielt farlig', fordi den engang i det 22. århundrede kan kollidere med Jorden.

Det anses dog for ret usandsynligt. Men skulle det ske, så vil det udløse et brag 80.000 gange kraftigere end atombomben, der udslettede Hiroshima i 1945.

FAKTA: Missionen Osiris-Rex og asteroiden Bennu

* Nasa opsendte den ubemandede rumsonde i august 2016. Det var forventet, at den efter to års rejse ville nå frem til Bennu. Efter planen skal rumsonden igen lande på Jorden i 2023.

* Osiris-Rex medbringer syv kameraer og måleinstrumenter, der skal undersøge Bennus kemiske bestanddele, mineralogi og geologi.

* Desuden skal Osiris-Rex indsamle prøver af Bennus overflade. Målet er mindst 60 gram støv og sten - i bedste fald to kilo.

* Missionen vurderes at koste 800 millioner dollar svarende til knap 5,3 milliarder kroner.

* Bennu - opkaldt efter en mytologisk fugl fra det gamle Egypten - er 500 meter i diameter og blev opdaget så sent som i 1999.

* Kun ét andet rumfartøj er tidligere vendt tilbage til Jorden med prøver fra en asteroide. På grund af en række problemer blev der dog indsamlet mindre end et milligram materiale.

* Astronomerne kender over 500.000 asteroider i vores solsystem, hvoraf de 7000 kaldes 'nærjordsobjekter'. 1714 er 'potentielt farlige', fordi de med tiden kan ramme Jorden.

Kilder: Nasa, AFP.

275 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere