Astro-Andreas: Jeg har ikke haft tid til hjemve

Efter ti dage i rummet er Andreas Mogensen landet på Jorden, og tiden er fløjet af sted, siger danskeren.

Her lander Andreas Mogensen efter rumrejsen.

Andreas Mogensen har skrevet historie ved at blive den første dansker i rummet.

I løbet af en ti dage lang mission har han udført en række videnskabelige eksperimenter på Den Internationale Rumstation, ISS, og han har haft så travlt, at han ikke har haft tid til at savne Jorden og et liv med tyngdekraft.

- Der har helt sikkert ikke været tid til at få hjemve, siger Andreas Mogensen på et pressemøde umiddelbart efter landingen fra rummet.

- Tiden er virkelig, virkelig fløjet af sted, siger han videre.

Andreas Mogensen er efterhånden blev kendt som astronauten, der ofte viser en positiv tommelfinger opad. Her ses han, lige efter han kom ud af rumkapslen klokken lidt over tre natten til lørdag (Foto: ESA) Videnskab & teknik - 12. sep. 2015 - kl. 05:17 Nu er Andreas landet: 'Alt gik efter bogen'

Ved siden af danskeren sidder den russiske kosmonaut Gennadij Padalka, der med sin seneste rumrejse har sat rekord.

Han er nu det menneske, der har opholdt sig længst tid i rummet. I alt er det blevet til 879 dage i kredsløb om Jorden. Den tidligere rekord lød på 803 dage.

Den garvede russer har været på ISS i seks måneder i denne omgang. Hans første rejse ud i rummet fandt sted i 1998.

- Det var det, gutter. Nu kan I slappe af, sagde Padalka til sit rumhold om bord på Sojus-fartøjet umiddelbart før landingen på en slette i Kasakhstan klokken 02.51 dansk tid.

Ud over Padalka og Andreas Mogensen var også kasakheren Aidyn Aimbetov om bord.


Andreas Mogensen har måske ikke haft tid til hjemve, men han havde da tid til en telefonsamtale med sin mor under den 10 dage lange rumrejse.

14 kommentarer
Vis kommentarer