Astronaut-Andreas: Jeg var rundtosset efter landingen

Den danske astronaut Andreas Mogensen fortæller kort tid efter at være landet på Jorden, hvordan det føltes.

Der er ikke noget at sige til, at Andreas Mogensen var lidt rundtosset efter hjemkomsten. Videoen her viser, hvad kapslen skal igennem for at komme fra rummet og ned til Jorden. (Video: ESA)

Da den danske astronaut Andreas Mogensen kom ud af den kapsel, der havde transporteret ham fra rummet og tilbage til Jorden, kunne han øjeblikkeligt mærke tyngdekraften.

- Egentlig var landingen helt fin. Men da jeg kom ud af kapslen, kunne jeg godt mærke på hovedet, at jeg var noget rundtosset, siger Andreas Mogensen til Ritzau i Köln i Tyskland, omkring 12 timer efter, at han landede på Jorden.

Rundtossetheden skyldes ifølge den 38-årige danske astronaut fra Hellerup, at ørerne skal vænne sig til tyngdekraften efter ti dage i vægtløs tilstand.

- Jeg kan stadig mærke i benene, at de er meget, meget tungere, end jeg er vant til. Det var en stor overraskelse efter ti dage.

- Det føles, som om jeg er i et fitnesscenter med en masse vægt på ryggen, for jeg skal vænne mig til min egen kropsvægt igen, siger han til Ritzau.

Selve landingen, som udefra ser voldsom ud med et stort lysglimt og en kæmpe hvirvel af røg og støv, var da heller ikke blid.

- Landingen var ikke ligefrem blød, men sædet beskytter én, så det gik fint, siger Andreas Mogensen.

Han synes selv, at han har det så godt efter landingen, at han tror, at han kan komme hjem til sin kone allerede lørdag aften.

- Jeg har det helt fint. Men det er noget, jeg må tale med min læge om, siger han.

Andreas Mogensen befinder sig lørdag i Köln, hvor Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, ligger. Mogensen bor selv i Tyskland.

Andreas Mogensen landede på Jorden - nærmere bestemt på en slette i Kasakhstan - klokken lidt i tre natten til lørdag dansk tid. Det var også derfra, han blev sendt af sted.

20 kommentarer
Vis kommentarer