Av min arm: Forhistorisk monsterkrokodille vejede tre ton

En kæmpekrokodille burde være uddød, længe før den gjorde det. Den 10 meter lange og tre ton tung dille forvirrer forskerne

En krokodille, der var væsentligt større end denne, levede formentlig i kridttiden. (Arkivfoto: AP)
En krokodille, der var væsentligt større end denne, levede formentlig i kridttiden. (Arkivfoto: AP)

En helt ny dille inden for palæontologi i Kridttiden var omtrent 10 meter lang, tre ton tung og havde en glubende appetit på blandt andet havskildpadder. Det fortæller et internationalt forskerhold i et nyt studie ifølge National Geographic, skriver Videnskab.dk.

Kæmpekrokodillens jordiske rester gemte sig i det tunesiske ørkensand, og den er formentlig den største havlevende krokodille, der nogensinde er fundet.

Den har fået det videnskabelige navn Machimosaurus rex, og du kan se en præsentation af fundet ved at klikke på videoen øverst i artiklen.

Læs også på Videnskab.dk: Gigant-dino vejede lige så meget som 12 elefanter

- Machimosaurus rex havde tætsiddende, relative korte og afrundede tænder. Og et kæmpestort kranie, der kunne levere bemærkelsesværdig bidekraft, fortæller ph.d. Federico Fanti fra University of Bologna til National Geographic.

Han er medforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Cretaceous Research.

Krokodillen var den største af sin slags
Forskerne har kun fundet enkeltdele af den forhistoriske krokodille, men det er alligevel nok til at konkludere, at Machimosaurus rex var det største medlem af en uddød slægt af havkrokodiller, der tilbragte næsten hele deres liv i havet.

- Den har formentlig været lidt af et overfaldsrovdyr, der holdt til på lavt vand og jagede skildpadder og fisk og måske ventede på, at nogle landlevende dyr kom lidt for tæt på kysten, siger palæontolog Stephen Brusatte fra University of Edinburgh til National Geographic.

Han har dog ikke selv deltaget i det nye studie.

Læs også på Videnskab.dk: Forhistorisk fisk var 'den første, der dyrkede sex'

Selvom Machimosaurus rex var enorm, kan den ikke helt måle med den største ferskvandskrokodille, Sarcosuchus imperator, der kunne blive 12 meter lang og veje helt op til otte ton.

Fundet sår tvivl om masseudryddelse
I virkeligheden er palæontologerne langt mere optagede af Machimosaurus’ alder end af dens størrelse.

For den 120 millioner år gamle krokodille burde være uddød mere end 20 millioner år tidligere, i slutningen af Juratiden, hvor mange palæontologer mener, at Jorden gennemgik en masseudryddelse.

- Det faktum, at Machimosaurus rex, der hørte til en gruppe, som levede i bedste velgående i Juratiden, levede for 130-120 millioner år siden, indikerer, at der ikke var nogen masseudryddelse. Alle troede, at denne gruppe af krokodiller uddøde i Juratiden, men vi har fundet den langt inde i Kridttiden, siger Federico Fanti til DailyMail.co.uk.

Læs også på Videnskab.dk: Forhistorisk havmonster havde aparte krop

Det lever stærke beviser for, at den påståede 'masseudryddelse' i virkeligheden var en meget langsom og lokaliseret proces, og at den ikke foregik samtidig på hele Jorden, mener forskerne.

- Ifølge vores tolkning var hændelsen i slutningen af Juratiden global i sine effekter, men den var højst sandsynligt et komplekst forløb af lokale biologiske kriser, der stadig er ringe dokumenteret, siger Federico Fanti til National Geographic.

Læs også på Videnskab.dk:

Fem sociale medier har 'uindskrænket ret' til at misbruge alt dit indhold

Her er de vigtigste ingredienser til et langt og lykkeligt liv

Utro kvinder får kortere knald

15 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere