Bare rolig: robotter og maskiner overtager ikke alle jobs

Selvom robotterne og maskinerne er alle vegne, betyder det ikke nødvendigvis, at der vil være færre jobs til os mennesker, konkluderer en forsker

En robot giver en krammer under årets elektronikmesse i Las Vegas. Foto: AP
En robot giver en krammer under årets elektronikmesse i Las Vegas. Foto: AP

I de 45 år, der er gået siden introduktionen af hæveautomaten, er antallet af bankkasserer i USA nogenlunde fordoblet – fra omkring en kvart million i 1970 til omkring en halv million i dag.

Maskinerne har for længst indtaget bankverdenen, men de har ikke unødvendiggjort den menneskelige arbejdskraft. Tværtimod.

Bankerne har langt fra været eneste mål for opfindelsen af maskiner designet til at erstatte ansatte af kød og blod. Traktorer, fabriksmaskiner og computere er blot tre andre eksempler. Alligevel er andelen af voksne amerikanere på arbejdsmarkedet kun vokset, og den er i dag højere end i 1890. Det skriver Videnskab.dk.

Maskinerne kommer – men det gør jobbene også

Maskinernes indtog og den sideløbende vækst i behovet for menneskelig arbejdskraft udgør et paradoks: Hvorfor er der stadig så mange jobs?

Det spørgsmål giver David Autor, der er økonom ved Massachusetts Institute of Technology, sit bud på i en TED Talk, som du kan se hos Videnskab.dk.

Ifølge David Autor er der to fundamentale økonomiske principper på spil i forklaringen på arbejdsmarkedets maskine-menneske paradoks.

Læs mere hos Videnskab.dk: Forskere: Hold dig fra sex med robotter

 

- Det ene handler om menneskelig genialitet og kreativitet. Det andet om menneskelig ustabilitet eller grådighed. Jeg kalder det først O-ring princippet, og det afgør typen af arbejde, vi udfører. Jeg kalder det andet 'kan aldrig få nok'-princippet, og det afgør, hvor mange jobs der findes,-  siger han i videoen.

 

Menneskets kreatvitet og ekspertise er vigtigst

O-ring princippet er opkaldt er den billige O-formede gummiring, som blev skyld i rumskibet Challengers eksplosion og styrt i 1986. I det avancerede milliarddyre rumprojekt blev det én gummiring, som tippede udfaldet fra succes til syv astronauters katastrofale død.  

- I meget af det arbejde vi udfører, er vi mennesker O-ringene. Ja, hæveautomaterne kunne håndtere kontanter hurtigere og bedre end bankkasserer, men det gjorde ikke bankkassererne overflødige. Det gjorde bare deres evne til at løse problemer og deres relationer med kunderne endnu vigtigere,-  siger David Autor i TED Talk'en.

Læs mere hos Videnskab.dk: Forsker: Robotter er hverken bevidste eller onde

 

- Samme princip gør sig gældende, hvis vi bygger en bygning, diagnosticerer og tager os af en patient, eller hvis vi underviser en hel gymnasieklasse. I takt med at vores redskaber forbedres, øger teknologien vores indflydelse og vigtigheden af vores ekspertise, vurdering og kreativitet,-  konkluderer han.

 

Andre historier hos Videnskab.dk

 

Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

 

Bliv klogere på de solstorme, der måske truer Danmark

 

 

35 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere