Berømt komet gemmer på byggesten til liv

Nye data fra Philae viser, at der er organiske forbindelser på kometen. – Jeg hæfter mig specielt ved, at vi faktisk har at gøre med byggestenene til DNA, siger dansk forsker

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Data fra landingsmodulet Philae, som sidste år var det første fartøj nogensinde til at lande på en komet, er blevet analyseret og har kastet uhyre interessante resultater af sig.

Blandt andet har forskerne fundet spor efter 16 forskellige kemiske forbindelser, hvoraf de fleste er organiske, altså bygget op omkring kulstofatomer. Det fortæller Søren Vrønning Hoffmann, der er seniorforsker ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, og som følger missionen tæt:

- Jeg hæfter mig specielt ved, at vi faktisk har at gøre med byggestenene til aminosyrer og biologiske molekyler som RNA og DNA, siger han til Videnskab.dk, hvor du kan se landerens færd på kometen:

Philae har blandt andet vand og metan på kometen, men der er også mange kvælstofholdige forbindelser, fortæller seniorforskeren. Desuden er der fire organiske forbindelser, der aldrig før er observeret i forbindelse med kometer - blandt andet acetone, som du nok kender fra din neglelakfjerner.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

Ud over acetone (CH3COCH3) er det isocyanomethan (CH3NCO), propanal (C2H5CHO) og acetamid (CH3CONH2), man ikke tidligere har set spor efter, når man har kigget på kometstøv eller analyseret kometer på afstand.

- Det er forholdsvis komplekse molekyler, siger Søren Vrønning Hoffmann.

Kometer er ikke mindst værd at studere, fordi de måske kan have bragt nogle af de kemiske forbindelser, der har været nødvendige for livets opståen, her til Jorden.

Hvordan forbindelserne så er blevet kombineret til biologiske molekyler, der er i stand til at reproducere sig selv, er stadig en af videnskabens største gåder.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Vi finder liv i rummet om 20 år

Billeder fra kameraerne på Philae viser en kompleks overfladestruktur med masser af revner og mange forskellige klippelignende formationer i forskellige størrelser.

Det ser ikke ud til, at kometkernen har været påvirket af kræfter udefra og for eksempel har været smeltet af varmen fra Solen, for så ville overfladen være mere jævn.

Disse data understøtter, at 67P/Churyumov–Gerasimenko så at sige er et uberørt efterladenskab fra Solsystemets tidlige barndom.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Rygter: Knogle fra alien fundet på Mars

Mystiske pletter på dværgplaneten Ceres

Myten om Bermuda-trekanten – hvad er egentlig fakta?

26 kommentarer
Vis kommentarer