'Blå Måne' i aftes: Men den var ikke rigtig blå

'Blå Måne' er et rent kultur- eller kalenderfænomen og har intet med astronomi eller naturvidenskab at gøre, fortæller astronom Ole Knudsen, Aarhus Universitet

Her har fuldmånen rent faktisk et blåligt skær, som den svæver hen over lysmasterne under en baseball-kamp i aftes i Chicago mellem Chicago White Sox og New York Yankees. (Foto: AP)
Her har fuldmånen rent faktisk et blåligt skær, som den svæver hen over lysmasterne under en baseball-kamp i aftes i Chicago mellem Chicago White Sox og New York Yankees. (Foto: AP)

Mange flere danskere end normalt vendte blikket mod månen i aftes og i nat, men de blev skuffede, hvis de forventede at se en blå udgave af månen.

Også selv om der ifølge kalenderen var 'Blå Måne', hvilket er et udtryk for, at der for en sjælden gangs skyld var fuldmåne for anden gang inden for den samme måned. Senest var der også fuldmåne 2. juli.

- Jeg var som så mange andre ude at kigge, men der var intet at se, hvis man forventede at se månen i en blå udgave, fortæller astronom Ole Knudsen, Aarhus Universitet, til Ekstra Bladet.

Arkivfoto Videnskab & teknik - 31. jul. 2015 - kl. 13:45 I aften bliver der 'blå måne' på himlen

Kun i ekstremt sjældne tilfælde har der rent faktisk været tale om, at månen var blå, når der ifølge kalenderen var 'Blå Måne'.

- Hvis der har været vulkanudbrud og støvet i luften har den rigtige størrelse, så kan månen godt have en blålig fremtoning, når den står højt. Men vi har ikke haft vulkanudbrud på vores breddegrader i lang tid, og månen har derfor heller ikke været blå længe, siger Ole Knudsen.

Engelsk udtryk

Ifølge astronomen er fænomenet 'Blå Måne' blevet til på baggrund af en gammel engelsk talemåde.

- Tilbage i 1940´erne begyndte amerikanerne at bruge udtrykket 'once in a blue moon', når de sagde, at noget kun skete meget sjældent, fortæller Ole Knudsen.

Et passagerfly letter og krydser fuldmånen i baggrunden hen over Liberty State Park i Jersey i aftes. (Foto: AP)
Et passagerfly letter og krydser fuldmånen i baggrunden hen over Liberty State Park i Jersey i aftes. (Foto: AP)

Der var senest 'Blå Måne' i august 2012 og næste gang, der bliver fuldmåne to gange inden for den samme måned, er i januar 2018. Der går præcist 29.5 døgn mellem hver fuldmåne.

- De nysgerrige kunne sige sikken flot fuldmåne, men andet var der ikke at sige til det. Vi taler om et rent kultur- eller kalenderfænomen, som intet har med astronomi eller naturvidenskab at gøre, siger Ole Knudsen.

Verdens bedst job

Der findes mellem 800 og 1.000 amatør-astrologer i Danmark, og interessen for fænomener som det i aftes og eksempelvis måneformørkelser har altid været stor.

- Alle har gratis adgang. Det er bare at gå uden for og kigge på det, lyder Ole Knudsens bud på en forklaring på, hvorfor hans fag interesserer så mange - også på amatørniveau.

- Jeg tror, at kombinationen af, at noget er uforklarligt eller svært at forstå uden samtidig at være en trussel, virker som en magnet på mange mennesker. Og jeg forstår dem godt, for jeg synes selv, at jeg har verdens mest interessante job.

1 af 3 Et billede af fuldmånen i aftes taget i New York med en del af Frihedsgudindens profil i forgrunden. (Foto: AP)
2 af 3 Et passagerfly letter og krydser fuldmånen i baggrunden hen over Liberty State Park i Jersey i aftes. (Foto: AP)
3 af 3 Her har fuldmånen rent faktisk et blåligt skær, som den svæver hen over lysmasterne under en baseball-kamp i aftes i Chicago mellem Chicago White Sox og New York Yankees. (Foto: AP)
12 kommentarer
Vis kommentarer