Bliver du mere kreativ af at sætte strøm til hjernen?

Verden over eksperimenterer folk med at sætte strøm til deres hjerne for at blive mere kreative eller kunne koncentrere sig bedre. Herhjemme er forskere uenige om, hvorvidt det er smart at forsøge sig med elektrisk hjernestimulation.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

To danske forskere har bygget et apparat, der via to elektroder sender op til 2 milliampere strøm ind i hjernen.

Apparatet tages på hovedet som en hjelm. Det skal stimulere folks kreativitet, når man skruer op for strømmen, og skærpe koncentrationen, når man skruer ned.

Det skriver Videnskab.dk.

Den ene forsker er Morten Friis-Olivarius, postdoc på Copenhagen Business School’s (CBS) Center for Decision Neuroscience. I snart et årti har han forsket i, hvordan hjernen arbejder, når man er kreativ.

Elektroderne sidder placeret på hjelmen, så strømmen stimulerer de netværk i hjernen, der – ifølge Morten Friis-Olivarius – er aktive, når man er kreativ. Strømtilførslen ændrer ikke noget i hjernen. Den forstærker, ifølge ham, bare nogle naturlige, neurale processer.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

Strøm til hjernen er en global trend

Han og kollegaen Balder Onarheim, der er lektor i industriel design på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), ejer firmaet Plato, som har sat den elektroniske hjelm i produktion. Indtil videre har de solgt hjelmen til 25 testpersoner.

Men de er langt fra de første i verden, der udvikler apparater, som stimulerer folks hjerner med strøm.

Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS), som teknikken kaldes, bruges i stigende grad både på hobbyplan og professionelt.

Læs også hos Videnskab.dk: Din hjerne belønner dig for at se porno

Effekten er ikke bevist

Men kun på et enkelt område er der solid videnskabelig evidens for, at en teknik, der ligner tDCS, virker.

Patienter, der har alvorlige depressioner, og som ikke længere har gavn af medicin eller andre behandlinger, får det bedre af at få ført elektriske impulser ind i hjernen, viser en række kontrollerede forsøg.

Der er ikke videnskabelig evidens for, at tDCS har en effekt på folks indlæringsevne, kreativitet eller koncentration.

Læs også hos Videnskab.dk: Tvillingestudie: Cannabis gør ikke teenagere dummere

Forskere er skeptiske

Derfor er flere hjerneforskere, Videnskab.dk har talt med, skeptiske over for apparater som den hjelm, Morten Friis-Olivarius og Balder Onarheim har udviklet.

'Generelt mener jeg, at man bør omgås det med omhu at pille ved de elektriske signaler i hjernen,' siger eksempelvis Andreas Roepstorff, der er professor på Aarhus Universitet og leder af forskningscentret Center for Interacting Minds.

'Det er så uspecifikt, det man gør. Man ved ikke, om det virker, eller om der kan være bivirkninger på kort eller lang sigt. Jeg har ikke kendskab til det konkrete produkt, men min grundholdning er, at hvis man skal pille ved hjernen, bør der være evidens for det, man gør,' fortsætter han.

Jesper Mogensen, der er professor i neurovidenskab på Københavns Universitets Institut for Psykologi, er heller ikke specielt begejstret.

'Der er ingen tvivl om, at man kan ændre aktiviteten i diverse hjerneområder med elektrisk stimulation. Spørgsmålet er, om stimulationen har den effekt, man ønsker at opnå. Hvis man vil stimulere kreativiteten, skal man være i stand til at ramme det rigtige mønster,' siger han og fortsætter:

'Min vurdering er, at det er meget svært. Kreativitet er mange ting, og det varierer fra person til person. Jeg kender ikke til nogen som helst studier, der har lokaliseret kreativitet et bestemt sted i hjernen. Jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at apparatet virker, men jeg vil se videnskabelig evidens, før jeg tror på det,' siger Jesper Mogensen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sæd påvirker muligvis kvinders hjerne

Hjerneskanninger afslører din sex-fantasi

2 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere