Blondinernes hævn: De er ikke dummere end andre kvinder

Det er en myte, at blondiner er dummere end gennemsnittet. Faktisk tyder ny forskning på det stik modsatte

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kender du den om blondinen og brunetten? Ja det gør du sikkert: Blondinen er den dumme, og brunetten klarer frisag. Noget tyder dog på, at joken kunne trænge til en begavet opdatering.

Et studie af over 10.000 amerikanere viser nemlig, at kvinder med en naturlig blond hårfarve har en 3 point højere gennemsnitlig IQ end andre kvinder, skriver Videnskab.dk.

Hovedforfatter af studiet Jay Zagorsky mener, at stereotypiseringen af blondiner bør tages alvorligt.

- Forskning viser, at stereotyper ofte har en indvirkning på jobansættelse, forfremmelse og andre ting. Dette studie giver bevis for, at der ikke burde være nogen diskrimination mod blondiner baseret på deres intelligens, siger Jay Zagorsky, forsker ved Ohio State University.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvor langt kan hovedhår blive?

Studiets data er gravet frem fra en national spørgeskemaundersøgelse fra 1979, hvor 10.878 hvide amerikanske kvinder mellem 14 og 21 år tog den samme IQ-test, som Pentagon bruger på soldater.

I 1985 blev deltagerne spurgt om deres naturlige hårfarve. Resultaterne viste, at blondiner havde en gennemsnitlig IQ på 103,2, hvor den lå på 102,7 for brunetter, 101,2 for rødhårede og 100,5 for sorthårede.

- Jeg tror ikke, man kan sige med sikkerhed, at blondiner er klogere end andre, men man kan i hvert fald sige, at de ikke er dummere, siger Jay Zagorsky.

Læs mere på Videnskab.dk: Blonde, sexede indvandrere har langt nemmere ved at få succes

Studiet kan ikke svare på, om der er genetisk sammenhæng mellem hårfarve og intelligens. Men Jay Zagorsky fandt en ting, der måske kan forklare, hvorfor blondiner har lidt højere intelligens.

Kvinderne med blond hår har nemlig større sandsynlighed for i 1960'ernes USA at være vokset op i et hjem med mere læsemateriale og derved mere intellektuel stimulation, mener han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor skifter mine børn hårfarve?

Dyrker alle hanner sex med hvem som helst?

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.

32 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere