Bornholm har hængt sammen med Sydamerika

Bornholm er kendt som Solskinsøen, og det eksotiske navn er måske ganske rammende. Forskning viser nemlig, at Bornholm engang har hængt sammen med Sydamerika

De bornholmske klippers alder og kemiske sammensætning kan tyde på, at øen engang var en del af Sydamerika. (Foto: Janus Engel/Polfoto)
De bornholmske klippers alder og kemiske sammensætning kan tyde på, at øen engang var en del af Sydamerika. (Foto: Janus Engel/Polfoto)

Man skulle måske tro, vi kender vores eget land ud og ind. Men klipperne på Bornholm er ret uudforskede, og der er faktisk ikke lavet noget videnskabeligt arbejde på dem siden 1930‘erne. Det skriver Videnskab.dk.

Netop derfor er man bare gået ud fra, at Bornholms klipper var de samme, som dem man finder i det sydlige Sverige, men nu viser ny forskning, at det ikke er tilfældet -  i hvert fald ikke for hele øen.

Den newzealandske professor Tom Waight, der er professor på Københavns Universitet, har nemlig foretaget nye prøver, som viser noget opsigtsvækkende:

Klippernes kemiske karakter og alder stemmer i stedet overens med dem, man finder i Sydamerika.

I en video på Videnskab.dk kan du høre mere om Tom Waights fascinerende analyser af prøverne.

Ifølge Tom Waights prøver er Bornholm cirka 1,5 milliarder år gammel, og det er svært at sige noget om, hvordan Jorden så ud dengang.

Men prøver fra granitten på Bornholm kan hjælpe med at løse denne gåde.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Her er den farligste sexstilling

Tom Waight og hans forskerhold indhentede sidste sommer prøver af granit fra Bornholm, som de tog med tilbage til laboratoriet i København.

- Her knuser vi dem til mindre sten i en maskine, hvorefter vi maler dem til et fint pulver i en mølle, en slags mel, som vi bagefter kan opløse i forskellige syrer og analysere for alder og isotop-kompositioner, siger han ifølge Videnskab.dk.

Her viste den kemiske sammensætning og alderen på de bornholmske klipper sig at stemme overens med en teori om kontinentet Amazonia, hvor det sydlige Skandinavien hænger sammen med lande som Brasilien og Venezuela.

- Så det ser ud til, at Bornholm var en del af Sydamerika - eller at Sydamerika var en del af Bornholm, afhængigt af, hvordan man ser på det, siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Lang penis giver flere orgasmer

Tom Waight blev først interesseret i granit, mens han var bachelor-studerende i New Zealand, hvor han blev introduceret for stenene, som han syntes var smukke.

- Men de er selvfølgelig meget mere end blot smukke sten. Granitter er meget unikke sten, og vi finder dem kun på Jorden. Vi har ikke fundet dem på Mars, Månen eller Venus, og de virker til at hænge stærkt sammen med det unikke ved vores planet, fortæller han:

- Blandt andet (er det unikt for Jorden, red.), at vi har et pladetektonik-system og en kontinental skorpe, men måske også det faktum, at vi har vand og liv, slutter han af.

Det nye studie er netop udkommet i det videnskabelige tidsskrift Lithos.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor uddøde den hvide hundelort?

Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

Facebook: Hvad like’r vi?

25 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere