Brutal begravelse: Stenaldermennesker flænsede kødet af de døde

De forhistoriske italienere, der levede for mellem 7200 og 7500 år siden, flåede kødet af de afdødes knogler, fortæller forskere

Begravelser i stenalderen foregik på en noget makaber vis. (Foto: AP)
Begravelser i stenalderen foregik på en noget makaber vis. (Foto: AP)

Et stort fund af menneskeknogler i Scaloriahulen i det sydøstlige Italien viser, at vores italienske forfædre førte en noget makaber praksis, når der skulle tages afsked med de døde. Det skriver Videnskab.dk.

Knoglerne bærer karakteristiske knivmærker, der er bevis på, at stenaldermenneskene skar kødet af knoglerne, før de begravede dem, fortæller forskere fra University of Cambridge i England.

- Folk i vores kultur har det med at styre udenom døden og forsøger at have korte, engangs-interaktioner med de døde. Men i mange oldgamle kulturer havde folk forlænget interaktion med de døde, enten fra lange, flerleddede begravelsesritualer såsom denne, eller fordi de døde forblev tilstede som forfædre, magtfulde relikvier, ånder eller kraftfulde minder, siger arkæolog og leder af forskningsprojektet John Robb fra University of Cambridge. 

Læs mere på Videnskab.dk: Nyfunden massegrav vidner om barbarisk krigsskik.

Forskerne mener, at Scaloriahulens indhold af stalaktitter har en forbindelse til den makabre praksis.

Begravelsesstedet indeholdte potteskår, der muligvis er blevet brugt til at opsamle vand fra stalaktitter, og forskerne mener, at knoglers lighed med stalaktitter kan have haft en åndelig betydning for de forhistoriske italienere.

Læs mere på Videnskab.dk: Mordere bruger facebook på seks forskellige måder.

- Det kan være, at de betragtede livet som noget, der opstod fra kræfter eller substanser under jorden. Eller de kan have troet, at underjordiske steder var der, hvor sjælen rejste hen efter døden, siger den biologiske antropolog Martin Smith fra Bournemouth University i England, der ikke personligt var involveret i projektet.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Mystisk: Er stenalderfisk vendt tilbage med klamme parasitter?

Dit forbrug styres af nedarvede seksuelle motiver.

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.

36 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere