Chimpanser ser til venstre og højre, når de krydser vejen

Forskere har opdaget, at chimpanser har lært at se sig godt for, inden de krydser befærdede veje i Ugandas jungle

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Se til venstre, se til højre - og så til venstre igen.

Som børn bliver alle menneskebørn oplært i, hvordan man færdes sikkert i trafikken. Men det vil nok overraske mange, at chimpanser i Ugandas jungle også tager trafiksikkerhed alvorligt. Et nyt studie har undersøgt, hvordan chimpanserne krydser veje, som går igennem junglen, skriver Newscientist.com ifølge Videnskab.dk.

Det viser sig, at chimpanserne er meget forsigtige, når de krydser de veje, som der bliver flere og flere af i den afrikanske jungle.

Se forskernes videooptagelser af chimpanser, der krydser vejen, på Videnskab.dk.

I studiet, som er publiceret i tidsskriftet American Journal of Primatology, har forskere observeret og analyseret 20 forskellige tilfælde, hvor chimpansegrupper har krydset en befærdet vej i Sebitoli i den nordlige del af Kibale National Park i Uganda. I alt har 122 chimpanser 'medvirket' i undersøgelserne.

- Vi har beskrevet chimpansernes opførsel i farlige situationer, på en måde som aldrig er blevet gjort før, siger Marie Cibot, som er ph.d. i primatologi ved det naturhistoriske museum i Paris, ifølge New Scientist.

Hele 92 procent af chimpanserne kiggede enten til højre, venstre eller begge veje, når de skulle krydse vejen, og 57 procent af dem løb over vejen, hvilket ifølge forskerne er tegn på, at de ved, at de befinder sig i en farlig situation.

Også rollefordelingen var opsigtsvækkende. I 83 procent af tilfældene var det alfahanen, som ledte flokken over vejen. Ved andre aktiviteter som for eksempel træklatring gik alfahannen kun forrest i 51 procent af tilfældene. Forskerne mener derfor, at det er tegn på, at chimpanserne tillægger færden over vejen større betydning end andre aktiviteter.

Forskerne fandt samtidig beviser på, at dominerende individer sikrede sig, at de mere udsatte medlemmer af gruppen også kom over vejen. 86 procent af de sunde og raske chimpanser kiggede tilbage eller stoppede efter at have krydset vejen, for at se om den næste chimpanse nåede med over.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Gibbonaber på helium synger som sopraner

Se en panda stå på hænder, mens den tisser

Dyrker alle hanner sex med hvem som helst?

8 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere