Dårlig søvn smadrer din krop indefra

Alt for mange af os sover dårligt og føler os uoplagte dagen efter. Men sørg nu for at få sovet godt og rigeligt, lyder formaningen fra danske forskere, der har opdaget, hvordan dårlig søvn kan smadre kroppen.

(Arkivfoto: Colourbox)
(Arkivfoto: Colourbox)

Hver 10. dansker sover dårligt og føler sig træt i løbet af dagen. Men hvad sker der egentlig med vores kroppe, når vi ikke sover nok?

En ny dansk-amerikansk undersøgelse peger på, at mindre end 7 timers søvn får vores celler til at fungere dårligere, og det kan være en forklaring på, hvorfor dårlig søvn påvirker vores helbred, lyder det fra de danske forskere, der har undersøgt 30 tvillingepar.

Det skriver Videnskab.dk:

- Tvillingernes cellefunktion lader til at blive nedsat til et niveau, der svarer til, at de var 10 år ældre, når de sov 90 minutter mindre, end de burde over en længere periode, siger lektor Jonas Mengel-From fra Syddansk Universitet.

Når man sover mindre end 7 timer hver nat, har man færre af de såkaldte mitokondrie-DNA-kopier i blodets celler, viser den nye undersøgelse.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan løser du dine søvnproblemer

Antallet af mitokondrie-DNA-kopier i cellerne afspejler, hvor godt cellernes 'kraftværk' - mitokondrierne - fungerer. Jo bedre mitokondrierne, desto bedre celler, og jo friskere er vi.

Det er et spændende resultat, der peger på, at søvnen påvirker vores mitokondrier, siger lektor Tinna Stevnsner, der ikke har været med til at lave det nye studie.

- Selvom undersøgelsen er lavet på forholdsvis få personer, er den flot lavet og tager højde for en masse faktorer, så jeg vil mene, at undersøgelsen leverer god evidens for, at søvnen kan have indflydelse på mitokondriernes funktion og dermed vores helbred og levetid, siger Tinna Stevnsner, lektor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan bliver du fantastisk god til at huske

Forskningsresultatet ligger fint i tråd med tidligere undersøgelser, der fandt, at et lavt antal af mitokondrie-DNA-kopier i blodet er forbundet med kortere levetid.

Søvn kan på den måde sammenlignes med, hvad der sker med vores celler, når vi ældes, siger Jonas Mengel-From.

- Hvis man sammenligner det generelle antal mitokondrie-DNA-kopier i den gruppe af tvillinger, der sover mindst, med hvad vi ved om andre aldersgrupper, så har tvillingerne det samme antal mitokondrie-DNA-kopier som raske mennesker, der er 10 år ældre. Tvillingernes cellefunktion lader altså til at blive nedsat med 10 år bare ved generelt at sove 90 minutter mindre, end de burde.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Brug soveværelset til søvn og sex
 

Kvinders lyst har skabt mandens store penis
 

Tre døgn uden søvn fjerner depression

11 kommentarer
Vis kommentarer