Dansk astronaut tog vilde billeder: Nu går de verden rundt

De forunderlige blå jets har i mange år været en mystisk størrelse for meteorologer og rumforskere. Danske Andreas Mogensen fangede dem med sit kamera fra rumstationen ISS

I mange år har de været underlagt stor mystik og debat om, hvorvidt de overhovedet findes.

Men da den danske Andreas Mogensen i september 2015 tog på mission til den Internationale Rumstation, gjorde han en skelsættende opdagelse. Han nåede endda at få billeder som bevis.

Det er de billeder, som nu går verden rundt, efter DTU Space i samarbejde med Andreas Mogensen har udgivet en rapport om emnet.

Rusland, England, USA og Indien er bare et udvalg af lande, hvor medier har beskrevet den danske astronauts opdagelser.

Og hvad er det så, det hele handler om? Jo, det er såmænd nogle yderst sjældne blå jets, som er opadgående, kegleformede udladninger, som skyder op fra tordenskyer. Helt op til 40 kilometers højde.

Skete ved et tilfælde
Andreas Mogensen har tidligere fortalt i sin bog, Min Rejse Til Rummet, at synet af de kæmpe, blå lyn kom ved et tilfælde en dag, han sad i rumstationens eneste vindue, Kupola, mens de drønede over Den Bengalske Bugt øst for Indien.

Pludselig så han de blå udladninger og skyndte sig at finde kameraet frem, så han kunne forevige dem og bruge billederne til den forskning om lynene, han også er en del af på jorden. Projektet hedder Thor efter den nordiske gud, der styrer tordenvejret med sin hammer.

Inden da har man kun haft et enkelt billede af fænomenet, og det er taget i 1989. Det har dog ikke været et billede, der har kunnet sige noget afgørende om lynene, og derfor finder man Andreas Mogensens opdagelse så utrolig.

Artiklen fortsætter under billedet:

De fantastiske blå jets. Foto: Andreas Mogensen via ESA
De fantastiske blå jets. Foto: Andreas Mogensen via ESA

Se Andreas Mogensens vilde optagelser over artiklen.

Slet ikke så nemt endda
Den europæiske rumorganisation, ESA, skriver, at man har forsøgt at få satellitter til at tage de fine og lærerige billeder af de specielle lyn, men satellitternes vinkel til jorden har gjort, at det desværre ikke har kunnet lade sig gøre.

Tværtimod ligger rumstationen med sine omkring 400 kilometers afstand til Jorden i en god vinkel til at kunne fange lynene.

Se også: Astro-Andreas er blevet far

Det er dog desværre lettere sagt end gjort, for ISS kredser rundt om vores planet med omkring 28.000 kilometer i timen. Man skal derfor være rap på fingrene for at tage billederne - hvis man overhovedet kan nå at få øje på de specielle og sjældne blå jets.

- Det er ikke hver dag, man kan fange et nyt vejrfænomen på video, så jeg er meget tilfreds med resultatet. Og jeg er endnu mere tilfreds med, at forskere nu får mulighed for at undersøge de spændende tordenstorme mere detaljeret, siger Andreas Mogensen ifølge ESA.

Det er endnu uvist, om Andreas Mogensen kommer til at få flere missioner i rummet, men de næste par år er fastlagt: Der bor han nemlig i Texas med sin familie, hvor han arbejder for NASA. Det kan du læse mere om her.

26 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere