Dansk forsker filmer sjælden haj

Det lykkedes at fange hajen på video i allerførste forsøg

I første forsøg lykkedes det danskeren og resten af holdet at filme hajen på 225 meters dybde. Optagelser af grønlandshajer er sjældne, da de foretrækker et liv på dybt vand. Video: Kristian Vedel.

Tonsvis af forskning har ikke afsløret mange hemmeligheder om grønlandshajens liv, men nu er der måske nyt på vej.

Professor John Fleng Steffensen fra Marinbiologisk sektion ved Københavns Universitet står lige nu i spidsen for et internationalt forskerhold, som er rejst til Godhavn i Grønland for at undersøge grønlandshajens liv nærmere, og de er kommet godt fra land. I allerførste forsøg lykkedes det nemlig at filme en grønlandshaj på 225 meters dybde, oplyser Øresundsakvariet, der hører under Københavns Universitet, i en pressemeddelelse.

- En af måderne er at se, om vi på film kan fange grønlandshajen, når den søger efter føde, fortæller Øresundsakvariets chefdyrepasser, Kristian Vedel, der blandt andet har assisteret forskningsholdet med optagelserne.

- Vi har blandt andet sænket et kamera ned i havet på 225 meters dybde, som så har filmet uafbrudt i 6 timer. Og allerede i første forsøg fik vi gode optagelser, så vi er meget glade.

En Grønlandshaj ses udstillet på Øresundsakvariet i Helsingør. Foto: ARKIVFOTO/Kim Agersten/POLFOTO Samfund Dansk studie: Grønlandshaj blev op mod 512 år gammel

Optagelser af grønlandshajer er sjældne, da de foretrækker at opholde sig mellem 180 og 550 meter under vandet, men de er også blevet observeret langt dybere i havet.

Forskerne håber blandt andet at de bliver klogere på hvor grønlandshajen svømmer hen.

Udover at blive filmet, bliver hajerne derfor indfanget og mærket dem sporingsudstyr, der sidder på dem mellem 90 og 310 dage. Derefter bliver udstyret automatisk frigjort og flyder op til overfladen, hvor forskerne sidenhen kan aflæse hvor hajen har været.

Fakta om grønlandshajen – den søvnige haj

Grønlandshajen er en af de største kødædende hajer i verden, og findes blandt andet i havene nord for Island og omkring Grønland.

Dens foretrukne føde er fisk, men den spiser også blæksprutter, krebsdyr og søpindsvin. Større eksemplarer er også kendte for at fange sæler og større pattedyr.

Dens latinske navn er Somniosus microcephalus. Somniosus betyder ”søvnig”, og navnet er passende, da den bevæger sig meget langsomt, og nærmest virker sløv og søvnig, når man møder den.

Dens tophastighed er 2,7 kilometer i timen, så det går ikke hurtigt – til gengæld er den lynhurtig i sit angreb.

Grønlandshajen kan blive meget gammel – det ældste eksemplar man har registreret var mindst 270 år gammel, og man mener, at de kan blive næsten dobbelt så gamle.

Kilde: Øresundsakvariet/Københavns Universitet

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Læs om flere fascinerende fund gjort i danske farvande herunder:

Den er en sjælden gæst, men det sker alligevel, at klumpfisken bevæger sig ind i danske farvande. I december 2018 blev der fundet to klumpfisk på to dage, men de stod desværre ikke til at redde. Privatoptagelse.

Samfund Sjælden monsterfisk fundet i dansk farvand: Kan veje flere tons

 

En anden sjælden gæst i Øresund er pighajen. Sådan en fangede Søren Jacobsen i 2018. Video: Ritzau TV2/Lorry

Videnskab & teknik Sjælden haj fanget i Øresund: - Det er ret fantastisk

 

søren Jacobsen er også manden bag fangsten af denne kæmpe kammusling, som man ikke troede kunne leve på den danske havbund. Derfor tøvede Øresundsakvariet heller ikke med at kalde fangsten for 'en sensation'. Video: Øresundsakvariet.

En dansk fisker har gjort et enestående fund, efter en tur på havet. Foto: Kasper Nyberg/Øresundsakvariet Samfund Fisker gør sensationelt fund i Øresund: - Jeg troede ikke mine øjne

 

I 2018 blev den invasive stillehavsøsters også fundet i Helsingør Nordhavn. Det var godt nyt for madentusiaster, men dårligt nyt for havmiljøet. Video: Ritzau/TV2Lorry

Samfund Invasiv østers fundet i dansk havn

 

Et andet sjældent syn i Øresund er denne delfin, der blev set flere dage i træk i 2016. Video: Øresundsakvariet.

Se det fantastiske særsyn af delfinen i Øresund lige her. Video: Øresundsakvariet Samfund Sjældent syn: Legesyg delfin spottet i Øresund

15 kommentarer
Vis kommentarer